Nagy korkülönbség a párkapcsolatban

Nagy korkülönbség a párkapcsolatban


Gyakran vetődik fel a kérdés: számít-e a korkülönbség egy párkapcsolatban? Vagy a szerelem nem ismeri az életkori határokat (sem)?

Pszichológus kollégánk ennek az olvasói kérdésnek az apropóján írta meg az alábbi írását.

Mekkora az a korkülönbség, ami még áthidalható? Mik a hátrányai, ha a partnerünk jóval idősebb/fiatalabb nálunk? Mi az ideális? Ha a férfi vagy a nő az idősebb egy párkapcsolatban?


Általánosságban a párválasztásról

Elsőként nézzük meg, a teljesség igénye nélkül, milyen tényezők befolyásolják a párválasztást, a párkapcsolat stabilitását.


Meghatározó a pár tagjai közötti testi vonzalom, az intimitás vagy érzelmi közelség és az elköteleződés mértéke. Továbbá támogatja a kapcsolat tartósságát az, ha a két fél között az élet több területén is hasonlóság mutatkozik. Többek között hasonló életkorúak és iskolai végzettségűek, hasonló az érdeklődésük, az intelligenciaszintjük és az értékrendjük, esetleg néhány főbb személyiségjegyük is.

A hasonló életkor tehát fontos lehet, de mivel számos más összetevője is van a hosszú távú, boldog párkapcsolatnak, ezért a pár tagjai közötti jelentős életkorbeli különbség önmagában nem lehet akadálya egy szerelmi kapcsolatnak. A jelentős mértékű korkülönbségnek azonban lehetnek olyan velejárói, következményei, amik nehézséget, problémát okozhatnak. A nagy korkülönbség konfliktusforrássá is válhat. Vizsgáljuk meg ezeket a lehetséges problémákat erősen hangsúlyozva azt, hogy csak általánosságban beszélhetünk e nehézségekről. Mindezek nem jelentkeznek szükségszerűen minden nagy korkülönbséggel élő pár esetében.

Mi az ideális korkülönbség egy párkapcsolatban?

Mi az ideális korkülönbség és mi számít jelentős mértékű életkorbeli eltérésnek egy pár tagjai között függetlenül attól, hogy a nő vagy a férfi az idősebb?

Minden ember bizonyos életszakaszokon megy keresztül, mely életszakaszokban különböző megoldandó feladataink, elérendő céljaink vannak. Elsősorban ezek a szakaszok határozzák meg az ideális korkülönbség mértékét egy pár tagjainál. Például kamaszkorban a nagy mértékű testi-lelki változások következtében a két fiatal között akár négy év is jelentős lehet. Egy ifjúkorban és egy érett felnőttkorban lévő ember között tíz év is nagy korkülönbségnek számíthat, de két érett felnőtt között akár tíz év sem számottevő különbség.


Általában jelentős korkülönbségnek tekinthetjük a 15-20, vagy annál nagyobb életkorbeli különbözőséget. Más életszakaszban tart és emiatt más lehet a gondolkodása, illetve más jellegű életcélokkal rendelkezhet egy húszéves és egy negyvenéves ember, valamint egy negyven- és egy hatvanéves.

Lehetséges problémák nagy korkülönbség esetén

Az egyik problémaforrás tehát éppen a pár tagjainak eltérő gondolkodásmódja és eltérő életcéljai lehetnek nagy korkülönbség esetén. Például, ha egy idősebb férfi már felnevelt egy-két gyermeket, emiatt nem vágyik feltétlenül közös gyermekre fiatalabb párjával, aki viszont szeretne anyává válni. Nehézséget okozhat a fiatalabb fél számára az is, hogy az idősebb társnak komoly feladatot jelenthet idős szülei gondozása, ami az együtt töltött minőségi időt lecsökkenti.

Akár a férfi, akár a nő idősebb jelentősen párjánál, nehézséget jelenthetnek a kapcsolatban a napi ritmusban, a szexualitásban esetlegesen fellépő különbségek. De akár a pihenést, kikapcsolódást és feltöltődést segítő eszközök, mint a sport, az utazás, a kulturális rendezvények látogatása stb. terén is eltérhet az érdeklődésük.

Előfordulhat az is, hogy a fiatalabb fél idősebb partnere mellett nő fel és válik érett felnőtté az évek során, és ennek következtében később új életre vágyhat.

A féltékenység is fokozottabban jelentkezhet a jelentős korkülönbséggel élő pároknál. Hiszen az idősebb partneren eluralkodhat a bizonytalanság és a szorongás fiatalabb párja elvesztését illetően.

Az előítéletek kereszttüzében

A szociális környezet sztereotípiáival, előítéleteivel is gyakran szembe kell néznie a párnak.

Ilyen sztereotípia lehet az, hogy a fiatalabb nő pusztán anyagi érdekből marad jóval idősebb párja mellett. Esetleg, hogy az idősebb férfi elsősorban státusszimbólumként választott jóval fiatalabb nőt magának. Továbbá, hogy az idősebb nő csupán testi ereje és szépsége miatt él együtt egy fiatal férfival. Illetve, hogy a fiatalabb partner az édesapját vagy az édesanyját keresi idősebb társában.

Természetesen arra is van példa, hogy valaki valóban valamilyen hasonló érdek mentén él egy kapcsolatban, de várhatóan az ilyen kapcsolatok nem lesznek kiegyensúlyozottak és hosszú életűek.

Összegzés

Láthattuk tehát, hogy az ideális korkülönbséget nehéz meghatározni, hiszen rengeteg egyéb tényező is befolyásolja a jól működő párkapcsolatokat. A nagy korkülönbség önmagában általában nincs hatással a párkapcsolatok minőségére. Ha erős és stabil egy kapcsolat, valamint mindkét fél számára egyaránt fontos és mindketten jól érzik magukat benne, akkor kölcsönös odafigyeléssel, őszinte és nyílt kommunikációval kezelhetők és megoldhatók a jelentős korkülönbségből fakadó problémák is.

Kovács Lívia

Pszichológus kollégánk a Lélekbúvár Tanácsadás rovatának állandó szakértője. Elsősorban párkapcsolati kérdésekben fordulnak hozzá látogatóink. Mély szakmaiságot tükröző látásmódja, ugyanakkor gyakorlatias hozzáállása miatt igen közkedveltek írásai.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • 54.éves , özvegy férfi vagyok, nagyon fiatalos, tiszta, ápolt.
  Kimondottan a szép korban lévő Hölgyekért rajongok . Sajnos nem tudok párt találni emiatt magamnak, pedig bármit megadnák azért, hogy megtaláljam azt a Hölgyet,
  akit „életünk végéig imádnák” !
  65. éves kor feletti Hölgyet szeretnék találni, egy Független Hölgy személyében, egyre kevesebb reménnyel !
  Nem lenne jó, ha így fejezném be a földi létet . Nagyon várom a „csodát” !!!!
  László : (

  Válasz
  • szevasztok ! a napokba rám írt egy 35 éves hölgy ismerkedési szándékkal . furcsának találom hogy mit akarhat tőlem egy nálamnál 30 évvel fiatalabb hölgy ? nekem nagyon gyanús , mert még a lányom is öregebb nála . lazán elköszöntem tőle . meglehet hogy valami ” öregező ” , vagy lakás maffia tagja lehet , tetejében az ország másik szegletéből . most jelentsem vagy tiltsam le ?

   Válasz
   • Tisztelettem László vagyok.
    Èn azt tanácsolnám hogy nèzd meg a hölgyet, ha tetszik e-mail-ez vele, amennyiben nagyon átlátszó a dolog ès továbbra is rámenősnek tűnik, akkor el kell köszönni töle.
    Èn mèg megpróbálnám ,,ki ugratni a nyulat a bokorból” vagyis óvatos cèlzásokkal, enyhe meg bántásokkal provokálni ès figyelnèm hogy reagál, ha semmit nem vesz magára ès továbbra is, mintha mi sem történt volna úgy viselkedik akkor az számomra gyanússá válna, viszont ha sèrtve èrzi magát az jó jel ès utána mèg ki kell engesztelned a sèrtetsègèből.
    Üdv.

    Válasz
  • László ! érthetetlen a számomra amit írtál ! a hirdetések zömében a hölgyek, náluk fiatalabb férfit keresnek akkor mi a bibi ? nézz körül jobban és biztos találsz valakit . ne azt várd hogy ők írjanak , hanem te próbálkozzál minél többször . előbb , utóbb valaki örömmel fogadja a te korosztályod a potenciád végett. még a 70 éven felüli nők is ” szexuálisan aktív” párt keresnek . mi aki kb 10 évvel idősebbek vagyunk már annyira nem vagyunk kelendők mert azt hiszik mi már nem ” állunk keményen ” a feladathoz . fel a fejjel és próbálkozz csak tovább és minél több személynél .
   írjál rájuk bátran !! még imponálni is fogsz azzal ha idősebbnek teszed a szépet !
   sok sikert barátom ! szia

   Válasz
  • Kedves 2020-ba írt LÁSZLÓ4 Remélem,már megtaláltad,akit keresel. ha nem,javaslom,több infót adj a leendő partnernek,hogy választani tujon. üdv egy 75 éves TK. Bp.ről

   Válasz
  • Találtál már akit keresel hozzád valót Irj ha nem !
   Nem a kor számit !
   Tisztelettel:
   Judit.

   Válasz
 • Nincs ideális korkülömbség, vagy protokoll erre. Nekem 36 év volt a legnagyobb, ő 17 éves volt. Az életforma, élet stílus, szabadidős, és szórakozási igény jobban meghatározó. Barátom 38 évvel fiatalabb kislányt imád, 9 éve vannak együtt, most született a második baba. Másik 64 évesen vette el 18 éves szerelmét, két gyerek van, a nagyobbik most érettségizik, még él az apukája is. A gitárosunk 60 évesen 5 évet élt együtt egy kislánnyal, 17 éves volt amikor megismerkedtek. Persze azért ezek speciális odafigyelést igénylő kapcsolatok, példának lehet nem kellene elmenni vele kézenfogva az éretségi banketjére, söt, azon se sértödj meg, ha esetleg ha esetleg egy házibulin meghúzzák, vagy szerelmes lesz három napig az osztálytársába, de a világ így kerek, úgy is a te válladon sírja ki magát. Viszont egy ilyennek a forró csókja kárpótol mindenért. Ezért nem lehet meghatározni, mi a helyes. Nekem volt egy 4,5 évvel idősebb nő, ami elméletileg működő dolog is lehetett volna, olyan eltérések voltak a szabadidős iények között, hogy 4 év után mindketten pezsgőt bontottunk, hogy vége lett. Ő körmöt rágva várta a tévé előtt szulejmán következő részét, zoknit horgolva a kisunokának, én meg karburátrort állítottam a kawasakin, mert megint prüszköl 300-nál. Neki az össz igénye volt havonta beleülni egy termálfürdőbe, nekem egy motoros túra az alpokba. Én 55 évesen a legboldogabb egy 17 éves lánnyal voltam. Sajnos ezek még kajlák, ahogy jönnek, úgy le is lépnek, minden előjel nélkül, éjfélkor, amikor viszed haza, még lóg a nyakadban úgy csókol, másnap reggel hatra le vagy tiltva a facebookon.

  Válasz
 • Vajon, a képen látható ifjonc, amikor ereje teljében levő 50-es férfi lesz, a hölgy meg egy 70-es nagymama, vajon mi fog mi történni……….? Vagy az már nem érdekes…..?
  Az egyik előttem szóló példái, a „cukros bácsira” hajaznak. Ha a pasi idősebb 40-50 évvel az nem probléma, de a nála 4-5 évvel idősebb hölgyet már öregasszonyként állítja be! Vajon mit szólna a cikk elején levő képhez?

  Válasz
  • nekem is ez jutott eszembe meg hogy milyen jó lehetett az úr feleségének vagy partnerének úgy ” általában ” lenni …. 50 évesen nem lennék képes egy 17 évessel kavarni ha egyedül lennénk egy lakatlan szigeten ….talán….de még akkor is fijamnak látnám és szólítanám…. főleg ha voltam is már szülői pozicióban…. hmmm….

   Válasz
 • 56 éves vagyok és nagyon nem jövök ki ezzel a korosztállyal. Volt 18, 21, 25 éves, a legnagyobb korkülönbség nálam 36 év volt, teljesen jól működött volna, ha nem beszélik tele a fejét az okos szülei. Nyilván egy 18 éves lánynak nem lehet berendezkedni holtodiglanra egy 54 éves pasi mellett, de 5-10 éves kapcsolatra igen, ( ma már azonos korúaknál sem jellemző ennél hosszabb) Egy ötvenes pasi stabil, már kinőtte a hülyeségeit. Ha idáig nem lett alkoholista, ezután sem várható, mert olyanok a génjei. ( egy fiatalnál nem tudni, negyvenes korára mi lesz belőle) A féltékenység sem jellemző, mivel tudja, hogy úgy is el fogja veszíteni, ezért odaadóbb, jobban megél minden pillanatot. Bújósabb, gyengédebb odafigyelősebb az ágyban. Felépítette már magát, elérte az életben amit akart, nem gyötri a karrier vágy, van ideje, energiája a párjára, nem akarja a munkahelyén megváltani a világot. És akkor arról direkt nem beszéltem, hogy azért jellemzően rendelkezésére állnak már azok a dolgok, lakás, autó, hitelmentesség, stb. amiről egy huszon, vagy harminc éves csak álmodik, vagy a következő harminc évben küzdeni fog. És mi jó egy ötvenes pasinak egy fiatal lányban? Még nincs tele a lelke sérülésekkel, a mindennapok gondjaival. Nincs felépített élete, mobilisabb, odaadóbb, nem köti le minden erejét a kettő-három kamasz kölyke nevelése. Nem érdeklik még az anyagiak, egészen pici dolgoknak is tud örülni. Szívből tud szeretni, forróbb, aranyosabb. Sokan nem fogják megélni azt az érzést, amikor egy ilyen lóg a nyakadban és csak remegsz, annyira boldog vagy vele, vagy azt a csoda szép testet, ami egy ilyennek van. Nekem megadatott. Amikor lemegy a függöny, azt mondják lepereg a film a legszebb pillanatokról, hát ezek lesznek azok. Kortársaim, akik15-20-30 éve gyötrődnek a feleségeikkel, üvöltözve, egymást ütve-vágva, hónapokig nem beszélve egymással, ezt soha nem fogják megélni. 23 évet voltam nős, felneveltünk két lányt, az egész nem ért annyit, mint egy hétvége egy ilyen fiatallal.

  Válasz
  • úristen….. és huszonhárom évig csinálta ….. miért ????

   Válasz
 • Véleményem szerint ez összetett kérdés.
  Manapság lényegesen nehezebb megállapítani egy nőről mennyi idős. Szerencsére sokan nagyon jól tarják magukat, fiatalosak, fittebbek mint anyáink. Kevesebb arányban, de olykor elmondható ez az urakról is. Ugyanakkor társadalmilag elfogadott/abb még mindig ha idősebb férfinak évtizedekkel fiatalabb párja van. Fordított esetben erről alig beszélhetünk, más megítélés alá esik az idősebb nő, akár évtizedekkel fiatalabb partnerrel. Okokat boncolgatni sok oldal is kevés lenne, csak úgy záporoznának a pro és kontra érvek.
  Magamból kiindulva 52 évesen is fiatalabbnak gondolnak. A stílusom, életfelfogásom, körülményeim sem nénisek. Nem nagyon tudok velem egykorú , idősebb partnerről pedig pláne beszámolni függetlenül attól, hogy nem úgy kezdtem az ismerkedéseket ki mennyi idős. Ez így alakult az életem során. Persze mióta a címlaplány megjelenés a módi, akár üres fejjel is , azóta hiába minden külső és belső erényem, az átmeneti élményre hajtók mellőznek. Furcsa mód a saját korosztályom a legkritikusabb. Jellemzően a: mit válogatsz, örülj, hogy akad még valaki a fő álláspontjuk. Csak az 52es szám alapján. Sok huszon, harminc, negyvenes van aki messze intelligensebb, udvariasabb, kedvesebb. Akik nem kérnek az aranyásókból, a butaságból, önállótlanságból. Ők szeretnek beszélgetni, azt mikor tudja a másik mit akar és el is képes mondani. Nem kell fogni a kezét, önállóan is létezik. Hangosan gondolkodva: ki vagyok golyózva a korosztályombeliektől mert általam nem érzik magukat eléggé férfinak( dehogy nem, csak azért tenni kéne) akkor mi okból ne engedném közeledni azokat akik értékelnek, akkor is ha tizen, huszon, „akármennyivel” fiatalabbak? Nem vagyok saját magam ellensége, életem is csak egy van. Sokaknak szemet szúr? Polgárpukkasztónak egészségtelennek tartják?. Pont annyira azok, mint a gondolataik, a diszkriminációjuk, a hímsovinizmusuk.

  Válasz
  • Ez jó, egyáltalán, h kerül szóba egy jóval fiatalabb pasas, örökbe akarod fogadni? Mindenkit megbotránkoztat, sosem lehet megmagyarázni.

   Válasz
 • Sziasztok!
  Hát őszintén vártam hideget és meleget a kommentek között, de ami ott várt rám, az nagyon meglepett. Én egy fiatal lány vagyok, és azon gondolkodtam, hogy talán 6 év különbség sok lenne-e, de ahogy olvasom, hogy 36 év, és a sok más különbséget, kezdem furán érezni magamat. Mármint teljesen rendben van, hogy ha valaki azt érzi jónak,hogy ha párja fiatalabb, vagy idősebb.
  Az az igazság, hogy valamiért én mindig a 20as fiúkat fogom ki. De nekem soha sem jutott eszembe az, hogy nagyobb különbségek legyenek, vagy hogy egyáltalán lehet-e. Valamiért úgy tudtam, hogy 4év különbség már büntetendő, de ezek szerint az embereknél nincsenek korlátok.

  Válasz
 • Szerintem meg a korkülönbség egyáltalán nem számít. Mindenki más…lehet egy húszéves nagyon érett és egy ötven vagy hatvanéves fiatalos életvitelű és gondolkodású. A harmónia és a jó kapcsolat sok mindenen múlik, de nem a koron. Ilyen alapon, a hasonló korúak mind boldogok lennének egymással. Ez csak társadalmi elvárás és beidegződés. Én így látom és így is tapasztalom. A férjem nyolc évvel fiatalabb, évtizedeket éltünk boldogan. Utána volt egy szerelmi kapcsolatom egy nálam 23 évvel fiatalabb fiúval. Egy pillanatig sem éreztük és soha nem merült fel a korkülönbség kérdése.

  Válasz
 • Üdvözlöm .Én is Lívia vagyok.Sajnos meghalt a párom 2 és1/2-éve.23 év korkülönbség volt közöttünk,én a fiatalabb.Kellettem neki 3-om gyerekkel.Nem volt egyszerű el fogadnom de ez volt meg írva.Imadtuk egymást,20 évig éltünk együtt.Rettenetesen hiányzik.Társat keresek mostanában de nehéz mert a lelkemben még ő él.Fogalmam sincs,hogyan találok így valakit magamnak mert egyedül rossz!!Köszönöm,hogy elolvasta.Minden jót önnek.Lívia

  Válasz
 • Én 69 éves vagyok a párom 54. Még nem élünk eggyütt mert nem vált el! De nagyon szeretjük egymást már 2 éve tart a kapcsolat. Eggyüt tervezzük a jövönket! Én tanácstalan vagyok hogy lehetek e még boldog életem? Ebben a korban már jönnek a betegségek. Nem akarom, hogy lekötelezze magát ezzel! Szeretnék kérni tanácsot hogy érdemes e belevágni hogy eggyüt éljünk? Üdvözletem.

  Válasz
  • próbáljátok ki!

   Válasz