Nagy korkülönbség a párkapcsolatban

Nagy korkülönbség a párkapcsolatban


Gyakran vetődik fel a kérdés: számít-e a korkülönbség egy párkapcsolatban? Vagy a szerelem nem ismeri az életkori határokat (sem)?

Pszichológus kollégánk ennek az olvasói kérdésnek az apropóján írta meg az alábbi írását.

Mekkora az a korkülönbség, ami még áthidalható? Mik a hátrányai, ha a partnerünk jóval idősebb/fiatalabb nálunk? Mi az ideális? Ha a férfi vagy a nő az idősebb egy párkapcsolatban?


Általánosságban a párválasztásról

Elsőként nézzük meg, a teljesség igénye nélkül, milyen tényezők befolyásolják a párválasztást, a párkapcsolat stabilitását.


Meghatározó a pár tagjai közötti testi vonzalom, az intimitás vagy érzelmi közelség és az elköteleződés mértéke. Továbbá támogatja a kapcsolat tartósságát az, ha a két fél között az élet több területén is hasonlóság mutatkozik. Többek között hasonló életkorúak és iskolai végzettségűek, hasonló az érdeklődésük, az intelligenciaszintjük és az értékrendjük, esetleg néhány főbb személyiségjegyük is.

A hasonló életkor tehát fontos lehet, de mivel számos más összetevője is van a hosszú távú, boldog párkapcsolatnak, ezért a pár tagjai közötti jelentős életkorbeli különbség önmagában nem lehet akadálya egy szerelmi kapcsolatnak. A jelentős mértékű korkülönbségnek azonban lehetnek olyan velejárói, következményei, amik nehézséget, problémát okozhatnak. A nagy korkülönbség konfliktusforrássá is válhat. Vizsgáljuk meg ezeket a lehetséges problémákat erősen hangsúlyozva azt, hogy csak általánosságban beszélhetünk e nehézségekről. Mindezek nem jelentkeznek szükségszerűen minden nagy korkülönbséggel élő pár esetében.

Mi az ideális korkülönbség egy párkapcsolatban?

Mi az ideális korkülönbség és mi számít jelentős mértékű életkorbeli eltérésnek egy pár tagjai között függetlenül attól, hogy a nő vagy a férfi az idősebb?

Minden ember bizonyos életszakaszokon megy keresztül, mely életszakaszokban különböző megoldandó feladataink, elérendő céljaink vannak. Elsősorban ezek a szakaszok határozzák meg az ideális korkülönbség mértékét egy pár tagjainál. Például kamaszkorban a nagy mértékű testi-lelki változások következtében a két fiatal között akár négy év is jelentős lehet. Egy ifjúkorban és egy érett felnőttkorban lévő ember között tíz év is nagy korkülönbségnek számíthat, de két érett felnőtt között akár tíz év sem számottevő különbség.


Általában jelentős korkülönbségnek tekinthetjük a 15-20, vagy annál nagyobb életkorbeli különbözőséget. Más életszakaszban tart és emiatt más lehet a gondolkodása, illetve más jellegű életcélokkal rendelkezhet egy húszéves és egy negyvenéves ember, valamint egy negyven- és egy hatvanéves.

Lehetséges problémák nagy korkülönbség esetén

Az egyik problémaforrás tehát éppen a pár tagjainak eltérő gondolkodásmódja és eltérő életcéljai lehetnek nagy korkülönbség esetén. Például, ha egy idősebb férfi már felnevelt egy-két gyermeket, emiatt nem vágyik feltétlenül közös gyermekre fiatalabb párjával, aki viszont szeretne anyává válni. Nehézséget okozhat a fiatalabb fél számára az is, hogy az idősebb társnak komoly feladatot jelenthet idős szülei gondozása, ami az együtt töltött minőségi időt lecsökkenti.

Akár a férfi, akár a nő idősebb jelentősen párjánál, nehézséget jelenthetnek a kapcsolatban a napi ritmusban, a szexualitásban esetlegesen fellépő különbségek. De akár a pihenést, kikapcsolódást és feltöltődést segítő eszközök, mint a sport, az utazás, a kulturális rendezvények látogatása stb. terén is eltérhet az érdeklődésük.

Előfordulhat az is, hogy a fiatalabb fél idősebb partnere mellett nő fel és válik érett felnőtté az évek során, és ennek következtében később új életre vágyhat.

A féltékenység is fokozottabban jelentkezhet a jelentős korkülönbséggel élő pároknál. Hiszen az idősebb partneren eluralkodhat a bizonytalanság és a szorongás fiatalabb párja elvesztését illetően.

Az előítéletek kereszttüzében

A szociális környezet sztereotípiáival, előítéleteivel is gyakran szembe kell néznie a párnak.

Ilyen sztereotípia lehet az, hogy a fiatalabb nő pusztán anyagi érdekből marad jóval idősebb párja mellett. Esetleg, hogy az idősebb férfi elsősorban státusszimbólumként választott jóval fiatalabb nőt magának. Továbbá, hogy az idősebb nő csupán testi ereje és szépsége miatt él együtt egy fiatal férfival. Illetve, hogy a fiatalabb partner az édesapját vagy az édesanyját keresi idősebb társában.

Természetesen arra is van példa, hogy valaki valóban valamilyen hasonló érdek mentén él egy kapcsolatban, de várhatóan az ilyen kapcsolatok nem lesznek kiegyensúlyozottak és hosszú életűek.

Összegzés

Láthattuk tehát, hogy az ideális korkülönbséget nehéz meghatározni, hiszen rengeteg egyéb tényező is befolyásolja a jól működő párkapcsolatokat. A nagy korkülönbség önmagában általában nincs hatással a párkapcsolatok minőségére. Ha erős és stabil egy kapcsolat, valamint mindkét fél számára egyaránt fontos és mindketten jól érzik magukat benne, akkor kölcsönös odafigyeléssel, őszinte és nyílt kommunikációval kezelhetők és megoldhatók a jelentős korkülönbségből fakadó problémák is.

Kovács Lívia

Pszichológus kollégánk a Lélekbúvár Tanácsadás rovatának állandó szakértője. Elsősorban párkapcsolati kérdésekben fordulnak hozzá látogatóink. Mély szakmaiságot tükröző látásmódja, ugyanakkor gyakorlatias hozzáállása miatt igen közkedveltek írásai.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • 54.éves , özvegy férfi vagyok, nagyon fiatalos, tiszta, ápolt.
  Kimondottan a szép korban lévő Hölgyekért rajongok . Sajnos nem tudok párt találni emiatt magamnak, pedig bármit megadnák azért, hogy megtaláljam azt a Hölgyet,
  akit “életünk végéig imádnák” !
  65. éves kor feletti Hölgyet szeretnék találni, egy Független Hölgy személyében, egyre kevesebb reménnyel !
  Nem lenne jó, ha így fejezném be a földi létet . Nagyon várom a “csodát” !!!!
  László : (

  Válasz
 • Nincs ideális korkülömbség, vagy protokoll erre. Nekem 36 év volt a legnagyobb, ő 17 éves volt. Az életforma, élet stílus, szabadidős, és szórakozási igény jobban meghatározó. Barátom 38 évvel fiatalabb kislányt imád, 9 éve vannak együtt, most született a második baba. Másik 64 évesen vette el 18 éves szerelmét, két gyerek van, a nagyobbik most érettségizik, még él az apukája is. A gitárosunk 60 évesen 5 évet élt együtt egy kislánnyal, 17 éves volt amikor megismerkedtek. Persze azért ezek speciális odafigyelést igénylő kapcsolatok, példának lehet nem kellene elmenni vele kézenfogva az éretségi banketjére, söt, azon se sértödj meg, ha esetleg ha esetleg egy házibulin meghúzzák, vagy szerelmes lesz három napig az osztálytársába, de a világ így kerek, úgy is a te válladon sírja ki magát. Viszont egy ilyennek a forró csókja kárpótol mindenért. Ezért nem lehet meghatározni, mi a helyes. Nekem volt egy 4,5 évvel idősebb nő, ami elméletileg működő dolog is lehetett volna, olyan eltérések voltak a szabadidős iények között, hogy 4 év után mindketten pezsgőt bontottunk, hogy vége lett. Ő körmöt rágva várta a tévé előtt szulejmán következő részét, zoknit horgolva a kisunokának, én meg karburátrort állítottam a kawasakin, mert megint prüszköl 300-nál. Neki az össz igénye volt havonta beleülni egy termálfürdőbe, nekem egy motoros túra az alpokba. Én 55 évesen a legboldogabb egy 17 éves lánnyal voltam. Sajnos ezek még kajlák, ahogy jönnek, úgy le is lépnek, minden előjel nélkül, éjfélkor, amikor viszed haza, még lóg a nyakadban úgy csókol, másnap reggel hatra le vagy tiltva a facebookon.

  Válasz
 • Vajon, a képen látható ifjonc, amikor ereje teljében levő 50-es férfi lesz, a hölgy meg egy 70-es nagymama, vajon mi fog mi történni……….? Vagy az már nem érdekes…..?
  Az egyik előttem szóló példái, a “cukros bácsira” hajaznak. Ha a pasi idősebb 40-50 évvel az nem probléma, de a nála 4-5 évvel idősebb hölgyet már öregasszonyként állítja be! Vajon mit szólna a cikk elején levő képhez?

  Válasz