Barátság, szerelem – létezik barátság nő és férfi között?

Barátság vagy szerelem


Állandó pszichológus tanácsadó kollégánk ismét egy örökzöld témát boncolgat az alábbi írásában, olvasónk kérdésfelvetése okán. Fogadják szeretettel írását!

Lehet-e egy férfi és egy nő között szimplán csak barátság, vagy minden kapcsolat szükségszerű velejárója a testi kapcsolat is? Létezik férfi és nő között barátság?

A témával kapcsolatos írások gyakran idézik Karinthy Frigyes gondolatát, most én is ezt teszem. Karinthy az alábbi kérdést tette fel férfi és nő barátságáról: „Lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?”


De mit is takar a „barátság” fogalma?

A magyar nyelv értelmező szótára szerint „A barátság két vagy több, rendszerint azonos nemű személy közötti baráti érzelem, lelki vonzalom, meleg rokonszenv, meghitt kapcsolat, viszony.” Más források alapján e meghatározás kiegészíthető még a barátság két fontos jellemzőjével: a kölcsönös segítségnyújtással és a lojalitással.


De vajon egy férfi és egy nő között egy ilyen mély lelki kapcsolat nem vezet-e óhatatlanul szerelemhez legalább az egyik fél részéről? Hiszen a szerelemnek is a mély lelki közösség az egyik dimenziója.

Sokan szeretnének ellenkező nemű barátot, mondván, hogy érdekes és tanulságos lehet belekóstolni a másik nem gondolkodásmódjába. Az ellenkező nemű barát más nézőpontból közelíthet meg egy problémát, ami segíthet a megoldásban. A férfi-nő barátság mentes lehet az irigységtől, rivalizálástól is, ami barátnők között gyakran előfordul. Egy férfi pedig meghallgatást remélhet egy női baráttól, azt, hogy bátran kiöntheti a szívét valakinek.

Ha azonban az ellenkező nemű barátok legalább egyike párkapcsolatban él, akkor a barátságuk feszültség forrásává is válhat. A pár másik tagjában gyakran felüti a fejét a féltékenység és a bizalmatlanság, hogy esetleg mégsem barátságról, vagyis nem csupán lelki kapcsolatról van szó. Felmerülhet benne a kérdés, hogy mi lehet az, amit ő nem tud megadni a párjának, mi lehet az, amit egy ellenkező nemű barátnál keres.

Mit mondanak a témával kapcsolatos kutatások és tapasztalatok?

Felmérések szerint a baráti kapcsolatok 90%-a azonos neműek között jön létre. A férfi-nő barátságok egyötöde szerelmi kapcsolatba torkollik. Valamint az ilyen jellegű barátságok többségénél legalább az egyik félnél fellép a testi vonzalom is a másik iránt.

Egy fiatalok körében végzett kutatás szerint az ellenkező neműek közötti barátságok kétharmadánál, ha a szerelem nem is, de a szexualitás szerepet kapott időlegesen.

Tapasztalatok szerint egy nagyon férfias férfi és egy kifejezetten nőies nő csekély valószínűséggel tud kialakítani baráti kapcsolatot egy ellenkező nemű partnerrel fizikai vonzereje miatt.

De esetleg egyedülállók vagy olyan személyek között, akiknél a fizikai megjelenés, a szép külső kevésbé hangsúlyos, esetükben nagyobb valószínűséggel jöhet létre barátság férfi és nő között. Idősebb korban is igaz lehet ez, amikor a testi vonzalom jelentősége kevésbé meghatározó. Továbbá az elválással végződő, de kölcsönösen és békességben lezárt párkapcsolatok is átalakulhatnak barátsággá, ha a pár mindkét tagja készen áll arra érzelmi szinten.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy sok ember szeretne ellenkező nemű barátot, és elméletben sokan elképzelhetőnek tartják, hogy működik egy baráti kapcsolat férfi és nő között. A valóságban azonban kevés embert fűz valódi barátság egy ellenkező nemű partnerhez.

Kovács Lívia

Pszichológus kollégánk a Lélekbúvár Tanácsadás rovatának állandó szakértője. Elsősorban párkapcsolati kérdésekben fordulnak hozzá látogatóink. Mély szakmaiságot tükröző látásmódja, ugyanakkor gyakorlatias hozzáállása miatt igen közkedveltek írásai.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Tisztelt doktornö egy kérdesem lene én levagyok százalékolva nem rokant vagyok csak több betegségem van azt szeretném megtudni hogy a bemutatkozoban meg emlicsem mert nemszeretnék titkolozni ere szeretnék tanácsot kérni elöre is köszönöm.

  Válasz
 • Feltétlen, és sokkal erősebb tud lenni a házasságtól is! Nekem fiú barátom sosem volt, pedig 67-éves vagyok! De, egy lánnyal kötött szex mentes barátság, szinte egy életre szól, és soha nem csalódtam benne!

  Válasz
  • D.V.
   Fölösleges szóismétlés-, valamint sok helyesírás + nyelvtani hibával és unalmas hosszú pongyolasággal tárgyaltad ki azt, mi néhány mondatban is leírható!

   Válasz
 • Sajnos ez bizony igaz….Csak nagyon ritka esetekben működhet az ilyesmi….Pl: Ha az adott két fél között semmilyen fajta vonzalom nincs, és nem alakul ki idővel sem, mert egyik sem a másik esete, olyan esetekben működhet kizárólag…..

  Példák: egy idős korú, nem vonzó és nem esztétikus külsővel rendelkező nők esetén, nagy csak a valószínűsége, hogy a férfi valóban nem is akar többet a barátságnál, és ha ezt szépen meg is tudják egymás közt beszélni, akkor talán működhet a dolog…..

  Ám azonban, ha az egyik fél főleg az illető Nő vonzó és esztétikus, akkor már biztos nem fog működni, mert a férfi előbb utóbb így is úgy is többet akar majd, és ez törvényszerű….Még akár olyan esetekben is, ha a férfi illető nem vonzó és nem esztétikus, de ha a nő viszont vonzó, akkor nem fog működni a barátság….

  Tehát ez a dolog javarészt azon múlik, hogy először is a nő milyen külső adottságokkal rendelkezik, vagy milyen korosztályhoz, idősebb e a férfinál vagy fordítva….

  Estleg milyen a két fél magánéleti státusza, főleg a férfié, ha a férfi nős, vagy van kapcsolata, vagy nincs és szingli, esetleg a meglévő kapcsolatban boldog e, vagy nem az….

  De még az sem mindegy, hogy a férfi milyen szexuális orientáltságú, pl: meleg biszexuális vagy hetero szexuális e….

  Ezek mind befolyásolhatják a dolgokat….

  Pl: egy Homoszexuális férfi biztos nem akar a barátságnál többet még egy szupermodelltől sem….

  Azonban egy biszexuális férfinál már nem olyan biztos a dolog….Ott főleg az dominál, hogy van e neki egy jól működő párkapcsolata, vagy egyedülálló e, ha az utóbbi, akkor ha vonzónak találja a női felet, akkor bizony rányomulhat, és többet akarhat egy idő után….Ugyanúgy mint a Heteroszexuálisoknál….

  A Hetero pasik meg általában minden nőt meg akarnak kapni, csak a farkukkal gondolkodnak, és még akkor is képesek többet akarni a barátságnál, ha van egy működő párkapcsolatuk, de az sem nagyon érdekli a legtöbb hetero férfit, hogy a női fél párkapcsolatban él e vagy sem, akkor is képesek nyomulni….Ebből az következik, hogy a Heteroszexuális férfiak úgy általában nem megbízhatók, ha nőkről van szó, akkor elmegy az eszük….

  Tisztelet a kivételnek….De az olyan ritka manapság mint a fehér holló…..

  Kivételt az jelenthet a hetero pasiknál, ha nem az esetük az adott nő, valamiéret nem találják vonzónak stb. akkor esetleg működhet a barátság…..

  Ám ha a nő egy szupermodell vagy szépségkirálynő, akkor biztos nem barátkozni akarnak majd, legfeljebb ezzel szédítik meg a nőt, aztán a végén úgy is többet akarnak….A férfiak ilyenek, főleg a hetero szexuálisak….

  Az igaz, nekem sok olyan barátom volt aki nő volt, na de a többségük nálam jóval idősebb volt, és nem voltak szupermodellek egyik sem, így nem volt meg a vonzalom, és ezért működött is a barátság….

  Persze az már más kérdés, hogy a régi barátaimat szinte mindet elsodorta tőlem az élet, volt sok aki sajnos meghalt, mert idős volt már és beteges, és volt aki elköltözött másik városba, de mind eltűnt az életemből…. Már csak az emlékeimben élnek….

  Pedig voltak nagyon jó barátaim, szerettem őket, ragaszkodtam hozzájuk, de valahogy az élet úgy hozta, hogy magamra maradtam….

  Mind jóval idősebb volt mint én….Sosem tudtam a kortársaimmal kijönni, a srácokat utáltam és csak balhéztam velük folyton, a lányokat meg csak meg akartam kapni, mert csak a szerelmet vagy a szexualitást kerestem bennük….Legalábbis fiatal koromban…..

  Ezért mindig az idősekkel haverkodtam, mindig csak a 40, 50 és 60 felettiekkel….Így nők esetében szinte sosem alakult ki vonzalom vagy ilyesmi, így működött velük a barátság, amíg megnem haltak, vagy el nem tűntek az életemből…. ???

  Mellesleg én heteroszexuális férfi vagyok, azaz egy rémisztő képződmény…..Így hozzá téve…. ??

  A cikkel kapcsolatban egyet kell értenem, mert sajnos igaz…..Erről ennyit…..

  Válasz
 • A cikkhez hozzászólva jegyzem meg, hogy egy homoszexuális férfi és egy hetero nő esetében bizony nagy az esély egy barátság kialakulásához.

  Válasz