Barátság, szerelem – létezik barátság nő és férfi között?

Barátság vagy szerelem


Állandó pszichológus tanácsadó kollégánk ismét egy örökzöld témát boncolgat az alábbi írásában, olvasónk kérdésfelvetése okán. Fogadják szeretettel írását!

Lehet-e egy férfi és egy nő között szimplán csak barátság, vagy minden kapcsolat szükségszerű velejárója a testi kapcsolat is? Létezik férfi és nő között barátság?

A témával kapcsolatos írások gyakran idézik Karinthy Frigyes gondolatát, most én is ezt teszem. Karinthy az alábbi kérdést tette fel férfi és nő barátságáról: “Lehet-e barátság férfi és nő között, és ha igen, miért nem?”


De mit is takar a “barátság” fogalma?

A magyar nyelv értelmező szótára szerint “A barátság két vagy több, rendszerint azonos nemű személy közötti baráti érzelem, lelki vonzalom, meleg rokonszenv, meghitt kapcsolat, viszony.” Más források alapján e meghatározás kiegészíthető még a barátság két fontos jellemzőjével: a kölcsönös segítségnyújtással és a lojalitással.


De vajon egy férfi és egy nő között egy ilyen mély lelki kapcsolat nem vezet-e óhatatlanul szerelemhez legalább az egyik fél részéről? Hiszen a szerelemnek is a mély lelki közösség az egyik dimenziója.

Sokan szeretnének ellenkező nemű barátot, mondván, hogy érdekes és tanulságos lehet belekóstolni a másik nem gondolkodásmódjába. Az ellenkező nemű barát más nézőpontból közelíthet meg egy problémát, ami segíthet a megoldásban. A férfi-nő barátság mentes lehet az irigységtől, rivalizálástól is, ami barátnők között gyakran előfordul. Egy férfi pedig meghallgatást remélhet egy női baráttól, azt, hogy bátran kiöntheti a szívét valakinek.

Ha azonban az ellenkező nemű barátok legalább egyike párkapcsolatban él, akkor a barátságuk feszültség forrásává is válhat. A pár másik tagjában gyakran felüti a fejét a féltékenység és a bizalmatlanság, hogy esetleg mégsem barátságról, vagyis nem csupán lelki kapcsolatról van szó. Felmerülhet benne a kérdés, hogy mi lehet az, amit ő nem tud megadni a párjának, mi lehet az, amit egy ellenkező nemű barátnál keres.

Mit mondanak a témával kapcsolatos kutatások és tapasztalatok?

Felmérések szerint a baráti kapcsolatok 90%-a azonos neműek között jön létre. A férfi-nő barátságok egyötöde szerelmi kapcsolatba torkollik. Valamint az ilyen jellegű barátságok többségénél legalább az egyik félnél fellép a testi vonzalom is a másik iránt.

Egy fiatalok körében végzett kutatás szerint az ellenkező neműek közötti barátságok kétharmadánál, ha a szerelem nem is, de a szexualitás szerepet kapott időlegesen.

Tapasztalatok szerint egy nagyon férfias férfi és egy kifejezetten nőies nő csekély valószínűséggel tud kialakítani baráti kapcsolatot egy ellenkező nemű partnerrel fizikai vonzereje miatt.

De esetleg egyedülállók vagy olyan személyek között, akiknél a fizikai megjelenés, a szép külső kevésbé hangsúlyos, esetükben nagyobb valószínűséggel jöhet létre barátság férfi és nő között. Idősebb korban is igaz lehet ez, amikor a testi vonzalom jelentősége kevésbé meghatározó. Továbbá az elválással végződő, de kölcsönösen és békességben lezárt párkapcsolatok is átalakulhatnak barátsággá, ha a pár mindkét tagja készen áll arra érzelmi szinten.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy sok ember szeretne ellenkező nemű barátot, és elméletben sokan elképzelhetőnek tartják, hogy működik egy baráti kapcsolat férfi és nő között. A valóságban azonban kevés embert fűz valódi barátság egy ellenkező nemű partnerhez.

Kovács Lívia

Pszichológus kollégánk a Lélekbúvár Tanácsadás rovatának állandó szakértője. Elsősorban párkapcsolati kérdésekben fordulnak hozzá látogatóink. Mély szakmaiságot tükröző látásmódja, ugyanakkor gyakorlatias hozzáállása miatt igen közkedveltek írásai.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 hozzászólás

  • Tisztelt doktornö egy kérdesem lene én levagyok százalékolva nem rokant vagyok csak több betegségem van azt szeretném megtudni hogy a bemutatkozoban meg emlicsem mert nemszeretnék titkolozni ere szeretnék tanácsot kérni elöre is köszönöm.

    Válasz