Sikeres és biztonságos társkereső kommunikáció

Társkereső kommunikáció


A sikeres társkeresés két fő biztosítéka: a jól megkomponált profil és a megfelelő kommunikáció.
A társkeresők legtöbbje mégis úgy gondolja, azzal, hogy feltesz magáról profilképet és egy frappáns bemutatkozást, onnantól kezdve rajta már nem múlik semmi. Jöjjön siker vagy kudarc,  ő állítja, megtett mindent azért, hogy megtalálja leendő kedvese.
Ez egy hibás társkereső stratégia. Tapasztalataink szerint, a legsablonosabb profil mögül is elő lehet kacsintani úgy, hogy magunkra vonjuk a figyelmet. És a legprofibb társkereső hirdetés is válhat riasztóvá, ha tulajdonosa nem tud kulturáltan, vagy szellemesen, előzékenyen kommunikálni a neki író érdeklődőkkel.

Írásunkban tanácsokat adunk ahhoz, hogyan írja meg első társkereső üzenetét kiválasztottjának, mire figyeljen a levelezésük során, melyek a társkeresés írott és íratlan szabályai a kommunikáció terén.

Minden társkereső: érző emberi lény

Még akkor is, ha rendkívül otromba a stílusa, vagy épp a fellépése. Ő ilyen. Ön ilyennek látja. Az illető saját magához hasonló párt keres, és ezt Önben látta meg. De most mellélőtt. Ne haragudjunk meg ezért egymásra.


Ugyanígy: az entellektüel alkat sem szántszándékkal akar kifigurázni minket, akkor, amikor kioktat bennünket helyesírásról. Ő megint csak másképp kódolja a dolgokat. Mindenkinek mások a prioritásai. Olyan ez mint a téves telefonhívás. Le kell tudni tenni a kagylót időben.

Vegyük észre és higgyük el, hogy hozzánk hasonlóan, mindenki a boldogságért áll sorba a Szívküldi társkereső oldalon, és biztosan nem azért van itt, hogy szabadidejében haragosokat gyűjtsön.
Sajnos, ez a felület rejtve tart bennünket egymás elől, ezért gyakran félreértjük a másikat.

Legyünk hát tapintatosak a levelezőtársainkkal!

Amennyiben nem kívánunk vele ismerkedni, elég ha csak annyit írunk válaszul a levelére:

Köszönöm érdeklődésedet, de nem téged kereslek. Sok sikert kívánok!

Ha továbbra is akadékoskodik, akkor kerüljük a válaszadást, vagy tiltsuk le profilját. Próbáljunk minden nekünk nem tetsző embert udvariasan, fájdalommentesen „eltanácsolni magunktól”.


Hogyan írjunk bemutatkozó szöveget társkereső hirdetésben?

Társkereső bemutatkozásMitől lesz hatásos egy társkereső bemutatkozás?
Mit szabad, mit nem tanácsos és mi az amit tilos leírni?
Hogyan álljunk neki, milyen terjedelemben, tartalommal készítsük el?
Igaz, hogy a jól megírt bemutatkozás fél siker a társkeresésben? Vagy mindennél többet elárul rólunk egy jól exponált kép – nem kell a szöveg?
Olvassa el tanácsainkat!

Mire figyeljünk a társkereső üzenet megírásakor

Első és legfontosabb szabály, hogyha Ő szólított meg bennünket, és tetszik a bemutatkozó levele, akkor mielőbb válaszoljunk neki. Ne legyenek illúzióink: kevés az olyan társkereső, aki heteket vár egy hirdetőre, és nem próbálkozik közben másoknál is. Ragadjuk hát meg a kínálkozó lehetőséget, és higgadtan, nem kapkodva, átgondolva fogalmazzuk meg válaszlevelünket mielőbb!

Amikor egy vonzó ember ír nekünk, zabolázzuk meg érzelmeinket, ne nyíljunk meg már az első alkalommal felé, és ne mutassuk ki rajongásunkat, lelkesedésünket. Legyünk visszafogottak, de érdeklődőek.

Illetve, amikor mi vagyunk azok, akik ráírunk valakire, akkor figyeljünk rá, hogy betartsuk az alapvető levelezési szabályokat:

 1. Köszönjünk.
 2. Mutatkozzunk be.
 3. Méltassuk partnerünket.
 4. Még ne adjuk meg elérhetőségeinket!
 5. Majd levelünk végén úgy búcsúzzunk el tőle, hogy ne legyünk visszakereshetőek az Interneten.
Mire fel ez a nagy óvatosság?

Sajnos a Neten nem minden az, aminek látszik. Éppen ezért, saját nyugalmunk és biztonságunk megóvása érdekében, inkább forduljon meg előbb pár levél köztünk, mielőtt felfednénk egymás előtt identitásunkat. Ez nem tiszteletlenség, bizalmatlanság, hanem társkereső protokoll.
Saját tapasztalatból mondom, hogy a legtetszetősebb, szinte Teréz anyai tisztaságúnak látszó hölgyek (és biztos vagyok benne, hogy ugyanígy urak is) profilja mögött is megbújhatnak közönséges szélhámosok. Százból 1 lesz ilyen, de jobb ha nem adunk esélyt annak az 1%-nak sem.

Mikor ébresszen kételyeket bennünk egy levelezőtárs hitelessége?
 1. Ha tört magyarsággal ír.
 2. Amikor egymondatos levelet kapunk tőle bemutatkozásként.
 3. Amikor megszólítást sem tartalmaz a levele.
 4. Gyanús, ha már az első alkalommal telenyomja üzenetét elérhetőségeivel, vagy ő maga szólít fel bennünket arra, hogy mi (is) adjuk meg.
 5. Ha teljes nevünket, Face profilunkat, lakcímünket, ne adj isten számlaszámunkat szeretné megtudni.
 6. Ha azonnal találkára hív.

A legtöbb társkereső tisztességes

Nem szeretném olvasóimban azt az érzést kelteni, hogy félni kell az online társkereséstől, hogy minden társkereső oldal aláaknázott területnek számít a Neten. A Szívküldi társkereső semmi esetre sem számít annak.

De jobb az elővigyázatosság, és a fenti protokoll betartása a kommunikáció terén. Úgy ahogy az utcán sem állunk le beszélgetni bárkivel, az Interneten se tegyük! Válogassuk meg barátainkat, és őrizzük meg anonimitásunkat mindaddig, amíg meg nem győződtünk partnerünk megbízhatóságáról, szándékai tisztaságáról.

Az internetes társkeresőkön, túlnyomó részt Önhöz hasonló tisztességes szándékú emberek vannak fent. A Szívküldinél azon dolgozunk, hogy ez így maradhasson továbbra is. Kíméletlenül szűrjük a spammereket, az alkalmi társkeresőket és a csalókat.

Remélhetőleg ez az írás segített abban, hogy egy újabb védelmi vonalat húzhassunk a becsületes emberek és a csalók közé.

Bármilyen kérdése, javaslata van a témában, örömmel veszem üzenetét, hozzászólását!

Csaba

A Szívküldi alapítója, a Lélekbúvár oldal párkapcsolati szakértője vagyok. 17 éve foglalkozom online társkereső oldalak működtetésével, és ennek kapcsán párkapcsolati problémák megoldásával. Gyógypedagógusként kiemelt figyelmet fordítok a sérült emberek párkapcsolati nehézségeinek kezelésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 hozzászólás

 • Kedves Csaba!
  Egy kezdő társkeresőnek hasznos tanácsokat olvastam, remélhetőleg az óvatosságunk ellenére nem fogunk csalódni, és barátot, ismerősöket is találunk, vagy épp közelebbi kapcsolat is kialakulhat itt az oldalon a tagok között.
  Köszönöm…üdv…Liosz

  Válasz
 • Kedves Csaba!

  Nem vagyok kezdő társkereső és van nagy tapasztalatom e tekintetben. Voltam és vagyok pár társkereső oldalon, de ilyen frappáns segítséget és tájékoztatást még sehol nem tapasztaltam, mint itt.
  Köszönöm szépen mindenki nevében, aki regisztrált az oldalra.
  Munkádhoz kitartást és jó egészséget kívánok!

  Üdvözöllek: Zsuzsa

  Válasz
 • Üdv.! A napokban léptem, be nagyon jó az egész rendszer átlátható. Amit hiányolok a levelezésnél, meg nézte e a választ akinek írtam és mikor? Köszi.

  Válasz
 • Kedves Csaba!
  Büszke lehetsz a rengeteg munkádra!
  A szakmában szerintem ez a legjobb oldal Mo-on.
  Üdvözlettel,
  ambrozo

  Válasz