Így írjunk bemutatkozó szöveget társkereső hirdetésben

Társkereső bemutatkozás


Az ember nem szívesen beszél magáról idegenek előtt. Hétköznapi helyzetekben, ha bemutatkozásra kerül a sor, legtöbbször csak névcseréig jutunk el, ritkán fúrjuk magunkat egymás lelkében mélyebbre.

Ezért nem is neheztelünk társkereső hirdetőinkre, amikor szűkszavúan fogalmazzák meg bemutatkozásukat.
Mert ki látott már olyat, hogy első találkozáskor, mondjuk a villamoson, a számunkra kedves idegen előtt felfedjük titkainkat, elmondjuk mi a kedvenc ételünk, azt, hogy szeretünk kirándulni, zsémbesek vagyunk és magányosak, szeretnénk gyerekeket, max. kettőt, dohányzunk és Tankcsapdát hallgatunk 🙂
Pedig ez történik úton-útfélen, az online társkereső oldalakon. Feltárulkozunk boldog-boldogtalan előtt,  amikor bemutatkozunk hirdetésünkben.

Kényelmetlen? Minden bizonnyal. De ha nem tesszük meg, fantommá válunk az oldalon, átsiklik hirdetésünk felett a látogatók tekintete, érdektelenségbe fullad a próbálkozásunk. És az bizony nyomot hagy önértékelésünkön.


Vásárra visszük a bőrünket?

Igen is, meg nem is. Egy jól megírt társkereső bemutatkozás nem egyenlő a kitárulkozással. Az alábbiakban mutatunk példákat rá, hogyan tudunk úgy beszélni magunkról, hogy közben nem adjuk ki titkainkat.

A Szívküldin, a társkereső emberek elsősorban arra kíváncsiak, hogy milyen az életfelfogásunk, a humorunk, az értékrendünk. Ezekről viszont nem szabad direktben nyilatkozni. Hogyan is nézne ki, ha valaki mégis megtenné – sajnos sokan megteszik -, és leírná  hogy

jó a humorom, de tudok komoly is lenni, sok a barátom, szerény körülmények között élek, lakáshitelem van…

Ez így nem jó. Nem egy árucikket értékesítünk, hanem magunkat próbáljuk bemutatni. Vigyünk bele valami személyeset. Elég csak egy morzsa, nem kell az egész vekni. Mire gondolok? Legjobban úgy tudom érzékeltetni a különbséget az uniformizált szöveg és az egyéni bemutatkozás között, ha a fent idézett társkereső bemutatkozást öltöztetem át az általam ízlésesnek, izgalmasnak ható köntösbe:

Sokan mondják, hogy jó humorom van, de szerintem csak hízelegni próbálnak, mert a vagyonomra fáj a foguk, amit a jövő heti lottónyereményből szerzek meg.

Na jó, ez nem sikerült valami szellemesre.

Nézzünk valami klasszikusat. És ne felejtsünk egy pár „morzsát” itt is elhinteni a szövegben:

Társamat keresem egy kedves, humoros férfi személyében, aki velem együtt tud örülni a naponta gyarapodó cipő-gyűjteményemnek, szereti a gyerekeket (mind a kettőt), a jó borokat és a heavy metalt. Cserébe osztozom vele lakáshitelemben.

Vagy kevesebb virtuozitást beletéve:

Két gyermekemet egyedül nevelem, szeretem őket, de hiányzik a szerelem. Szerényen, de boldogan élek. Ha van kedved társulni, kérlek, keress meg!

Ahogy a fenti példák is mutatják, számos formája lehet a bemutatkozásnak, de csak azok lesznek igazán eredményesek, amelyekben „villantunk” valami személyeset is. És akkor sem kell elcsüggednünk, ha nincs jó íráskészségünk. Például egy jó idézet, ami bennünket is megérint, és a hozzá csatolt pár keresetlen szó többet ér ezer mondatnál.

Társkeresés vagy társaság-keresés?

Gyakran felmerülő probléma a társkereső oldalt látogatók körében, hogy félreértik egymást a társkereső felek. Ha nem vigyázunk, szerencsétlen megfogalmazással valóságos szerencsevadász cunamit indíthatunk magunk ellen. Ezért egyértelművé kell tenni a bemutatkozásban, hogy barátot/barátnőt, szerelmet, vagy útitársat keresünk-e.

Előfordult már, nem is egyszer, hogy idősebb hölgyek barátnőt kerestek, de nem fogalmazták meg egyértelműen, hogy milyen céllal. Nem mérték fel a veszélyét annak, hogy mivel megváltozott az emberek értékrendje az utóbbi évtizedekben, barátnőt már nem csak nordic walking túrára lehet találni.


Mert mi történt? Csak annyi, hogy meleg hölgyek, párok levelei árasztották el a megszeppen idős asszonyok postafiókjait.

Éppen ezért, fontosnak tartom, hogy egy társkereső oldalon, amennyiben nem kizárólagosan csak társat keresünk, határozottan írjuk le a kapcsolat jellegét, az esetleges későbbi félreértések elkerülése végett.

És azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a Szívküldi társkereső oldalon nem tűrjük meg az erotikus tartalmú, alkalmi párkapcsolatokat építő hirdetőket.

Szintén idősebb olvasóim védelme érdekében hívom fel a figyelmet a következőkre: kerüljük az alábbi kifejezéseket társkereső hirdetésünkben. (Sajnos az utóbbi évtizedekben ezek hívószavai lettek az erotikus légyottoknak.) Megváltozott jelentésük, kerülendőek.

 • ápolt hölgy keresi (…)
 • keresem ápolt úr (…)
 • tartalmas együttlét (…)
 • szabadidő eltöltésére (…)
 • kevés szabadidővel rendelkező (…)
 • sok szabadidővel rendelkező (…)
 • meghitt együttlét (…)
 • romantika
 • anyagiaktól mentes (…)
 • nem összeköltözős (…)

A társkeresők mumusai: Közhely és Helyesírás

Nem feledve, hogy a Szívküldit nem csak diplomás társkereső emberek látogatják, ahol minden különbségtétel nélkül bárkit nagy örömmel fogadunk tagjaink sorába, szóval nem feledve, hogy nem mindenki erőssége a helyesírás és a fogalmazás, rendkívüli módon oda kell figyelni a bemutatkozás szövegezésekor arra, hogy ne zsúfoljuk tele a szöveget ordító helyesírási hibákkal és unalmas közhelyekkel.

Helyesírásunkat úgy is kontroll alatt tudjuk tartani, hogy beállítjuk a böngészőben a Google automatikus helyesírás-ellenőrző szolgáltatását, amelyet működés közben az alábbi képen is megtekinthetnek. Ennek a cikknek az írása során is sok hasznát vettem. Mivel a begépelt szavak közül automatikusan kiemeli a program azokat, amelyeket hibásnak vél, illetve javítási javaslatot is ad hozzájuk, kicsi az esélye, hogy hibás szöveget tegyek közzé.

Példa a helyesírás-ellenőrzőre
Működés közben a Google helyesírás-ellenőrzője

Ugyanígy vigyázzunk arra is, hogy ne zsúfoljuk tele közhelyekkel, unalmas, semmitmondó lózungokkal a bemutatkozásunkat. Az, hogy „tartós kapcsolatot keresek”, „ismerj meg”, vagy ne adj isten: „most nem írok magamról semmit, úgyis a személyes találkozás dönt” szöveg töltse ki a bemutatkozásra kijelölt helyet egy társkereső hirdetésben, miközben a legtöbb ilyen esetben fényképe sincs a profilnak, nem kell részleteznem, miért teszi 100%-osan eredménytelenné a társkeresést.

Fényképes társkereső hirdetés = 80%-al több látogató

Fényképes társkeresésOlvassa el írásunkat a társkereső fotók hatékony alkalmazásáról. Hogyan ugrik meg látogatóinak száma a körültekintően megválasztott portré hatására. Milyen fotókat ne tegyen fel magáról. És milyet igen. Mi látszódhat rajta, és mi nem? Kutyával, gyerekkel, ex-szel? Borral, sörrel a kézben, mobillal a tükörben, félmeztelen, vagy öltönyben?
Több mint 200 000 fotót moderáltam az elmúlt 17 év során. Megosztom Önnel a tapasztalataimat. részletek

Kerüljük hát a pongyola, közhelyszerű megfogalmazást, még publikálás előtt próbáljuk kijavítani hibáinkat, legyünk magunkra igényesek. Igyekezzünk az első találkozás során (ami esetünkben nem más, mint a társkereső profilunk) a jobbik oldalunkat mutatni a potenciális partner felé.
A társkereső hirdetés olyan mint egy sorozatos első randevú. Fontos, hogy milyen benyomást szereznek rólunk látogatóink a keresési találatok átfutása, a profiloldal áttekintése során.

A társkereső bemutatkozás íratlan szabályai

Az alábbiakban összefoglalom, hogy melyek azok az íratlan (Felhasználói szabályzatunkba nem foglalt) szabályok, amelyek betartása a társkereső hirdetőink érdeke. Több pontot már érintettem a cikk korábbi szakaszaiban, de úgy érzem, az ismétlés nem árthat meg, mivel ezek a sikeres társkeresés alapjai, nem szabad átsiklani felettük:

 1. A legfontosabb alapszabály, hogy ne állítsunk magunkról valótlan dolgokat.
 2. Használjuk ki a terjedelmi határokat, írjunk legalább 5-10 mondatot. Ugyanakkor, kerüljük a terjengősséget! Ne siessük el a bemutatkozó szöveg megalkotását. Kizárólag ez az űrlapelem ad lehetőséget arra, hogy személyessé tegyük adatlapunkat.
 3. A bemutatkozó szöveg legyen lényegre törő, frappáns és személyes hangvételű. Ügyeljen a helyesírásra is. Ha sok hibával ír, használjon helyesírás-ellenőrző programot, vagy kérjen tőlünk segítséget!
 4. Ne adja meg emailcímét, lakcímét, telefonszámát! Nem csak azért tilos ezen adatok közzététele, mert szabálysértő, hanem azért is, mert kiszolgáltatottá teszik Önt a rosszindulatú látogatók előtt.
 5. Ne káromkodjon, és ne tegyen szexista megjegyzéseket az ellenkező nemre (se)!
 6. Ne használjon közhelyeket a bemutatkozásában: pl. „csak egyszer élünk”, „ismerj meg!”, stb.
 7. Ha idézetet tesz közzé, adja meg annak forrását is.
 8. Ne nevezzen meg beazonosítható módon embereket bemutatkozásában (saját magát se)!
 9. Legyen pozitív, ne adjon teret csalódottságának, keserűségének.

Csaba

A Szívküldi alapítója, a Lélekbúvár oldal párkapcsolati szakértője vagyok. 17 éve foglalkozom online társkereső oldalak működtetésével, és ennek kapcsán párkapcsolati problémák megoldásával. Gyógypedagógusként kiemelt figyelmet fordítok a sérült emberek párkapcsolati nehézségeinek kezelésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 hozzászólás

 • Nagyon köszönöm a sok hasznos információt! Teljes mértékben igaza van. Az első pillanatban sajnos megtapasztaltam mennyire nem mindegy milyen minőségben fogalmaz az ember. Sokszor kaptam én is eddig szokatlan és faragatlan megkereséseket, de mára elkerülnek halistennek.
  További sikeres munkát kívánok!
  Üdvözlettel
  Sawsan

  Válasz
 • Nagyon szépen köszönöm a hasznos tanácsot meg probálom felhasználni Tiszteletel Sziszi

  Válasz
 • Tiszta hülyeség. Az ember nem bemutatkozás által ismerkedik, ki mit ír. Ha szimpatikus neki arcra a másik, érzi az atmoszférát, akkor ismerkedik. Azt meg nem írja senki, hogy tartozása, vagy hátraléka van. Kb: 3 millió ember azért van fent, nyilván, mert társat keres. Akkor mit írna magáról? Szuper képességem van?

  Válasz
 • Elolvastam a profil szerkesztésére, ill a fotók kiválasztására vonatkozó hasznos tanácsokat, gyakorlatiasak… Értelmes, vonzó nőnek találnak általában, az oldalon viszont szinte semmi érdeklődés nincs irántam…
  Őszinte, nyílt kritikát, ill tanácsot a változtatásra szívesen fogadok.
  Tisztelettel
  Hudák Csilla

  Válasz