Milyen az ideális társkereső profilkép?

Vidám vagy szomorú?


Ha végre túljutottunk azon a dilemmán: legyen-e fent rólunk profilkép vagy sem, és úgy döntöttünk – nagyon helyesen – hogy igen, kilépünk az arcnélküliségből, máris ránk szakad a következő gond: milyen legyen a fotó? Arckép, vagy teljes alakos, iskolás kori, vagy tegnapi? Tükörből exponált, vagy fotós műtermében készült? Mindenre van példa társkeresőnkön, de kevés az igazán jól komponált fotó. Cikkünkben ahhoz adunk tanácsot, hogyan válasszuk ki a fénykép-gyűjteményünkből az ideális képet, milyen szempontok alapján döntsünk, és milyen hibákat ne kövessünk el.

Átnéztem 200 ezer fényképet, és végre tudom a választ

Miután az elmúlt évtizedekben közel 200 000 profilképet moderáltam a Szívküldi társkereső oldalon, jól látom a fénykép-használati szokásokat, trendeket.  De  a címben hazudtam, nem tudom a választ arra, hogy Önnek milyen képet kell feltennie a társkeresőn ahhoz, hogy sikeres lehessen. Abban viszont segíthetek, hogy  rámutatok, melyek azok a hibák, amelyek kerülendőek, és tanácsokat adok ahhoz is, hogyan tudja fotójával hatékonyabbá tenni a társkeresést.

Tehát, milyen képet tegyünk fel magunkról? Összetett kérdés, vegyük szép sorjában a szempontjait.


Ki legyen rajta?

Naivnak tűnő kérdés. Azt gondolhatnánk, hogy ez mindenki számára egyértelmű. Pedig nem az! Sokszor találkozunk olyan fotókkal, amelyeken nem a társkeresés alanya a központi szereplő. A fotón vagy csak egy távoli elmosódott folt látszik, vagy a táj, az utca egy részlete dominál, a lényeget elnyeli a tenger, az erdő, a társaság, a városi tömeg – ahelyett, hogy minden részletében kivehető arccal, közelről nézne a fényképező lencséjébe, inkább rejti magát.

Távolban egy bikinis hölgy, előtérben pálmafák

Tudom, hogy családi fényképalbumunk tele van hasonló tematikájú képekkel, de azt hiszem, hogy nem ezek közt fogjuk megtalálni a legideálisabbat. Vagy ha mégis, akkor próbáljuk úgy megvágni a fotót, hogy csak és kizárólag mi legyünk rajta, vágás után is jó felbontásban és képméretben.

További probléma szokott még lenni, hogy a nem körültekintően megválasztott „díszletek” elijesztik a jámbor látogatókat. Egy korsó sör, egy cigi, felgyűrt atléta alól kidomborodó pocak, vagy mély dekoltázs. Nem a megfelelő hatást fogja kiváltani. Ügyeljünk a részletekre! Fontos az első benyomás, az impresszió. Legyen a profilkép úgy megkomponálva, hogy mi legyünk a központi témája, és semmi ne vonhassa el rólunk a látogató figyelmét.

Átlagosan 7 mp-et tartózkodik egy társkereső a profiloldalunkon. Ezen idő alatt kell begyűjtenie Önről a sorsdöntő információkat. Felgyorsult világunkban nincs türelme az embereknek az oldalak elmélyült tanulmányozására. Csak egy részletgazdag, erős hatású fotóval tudjuk elérni, hogy tovább maradjanak, vagy később visszatérjenek, elmentsék profiladatainkat, üzenetküldésre ragadtassák magukat.

Mekkora méretű legyen a profilkép?

A legtöbb társkereső oldalon, így  a Szívküldin is van egy minimum méret, amit megkövetel a rendszer. Fontos, hogy felbontásban és részletgazdagságban is megfeleljen a mai kor követelményeinek. Jól látható legyen mobiltelefonon éppúgy, mint nagy felbontású TV készüléken. Ennek érdekében társkeresőnkön csak minimum 600 px minimum szélességű-magasságú fotókat tudunk befogadni. Ezekből még jó minőségű kicsiny előnézeti képek készíthetőek, és kinagyítva részletgazdagnak mutatkoznak.

Társkereső profilkép példák

Az alábbiakban néhány aktív Szívküldi társkeresőnk képét láthatja. Legtöbbjük megfelel az itt leírt elvárásoknak, de sajnos némelyikük fennakadna a képzeletbeli rostán.

Ha Ön még mindig bizonytalan abban, hogy vajon jól választotta-e meg a társkereső oldalra feltett fotóját, kérem, hogy olvassa el a következő fejezetben összefoglalt tudnivalókat a helyes képválasztásról, vagy keresse meg ügyfélszolgálatunkat, ahol örömmel segítünk a fénykép vágásában is akár.

A profilkép-készítés tízparancsolata

Néhány évvel ezelőtt közzétettem – két tételben – a társkereső profilképek tízparancsolatát a Szívküldi Facebook oldalán, amit most kibővítve, könnyedebb stílusából kicsit visszavéve ismét közreadok.

Tükröm-tükröm mond meg nékem…

SelfieNe tükörben fotózza magát. Ha a visszatükröződő felületbe exponálunk, nem tudjuk kontrollálni, hogy körülöttünk mi fog még látszani pl. a fürdőszobából, vagy a nappaliból. Láttam már véletlenül megörökített félmeztelen férfit, asztalon macskát, szennyes bugyit, tisztasági betétet, málló, penészes vakolatot.

Csoportkép

CsoportHa a barátaival, vagy kisebb társasággal van a fotón, a hirdetés szövegében tegye egyértelművé, hogy közülük, melyikük Ön! Tisztázza a szerepkörét, ha férfiként hölgytársaságban pózol, vagy nőként a bátyjával ölelkezik. Félreérthető 🙂 .
Ugyanígy kerülendő a nyaralásokon, ünnepélyeken megörökített családi idill megosztása is. Ezeknek a képeknek a családi fotóalbumokban a helye. Leendő párja első körben még kizárólag Önre lesz kíváncsi, csak utána jöhetnek a gyerekek, szülők, rokonok. Továbbá, tiszteljük mások személyiségi jogait, csak olyan személyek legyenek a fotón, akik beleegyezésüket adták hozzá.


Kis kedvencek, gyermekek

SzeretteinkNe pózoljon háziállattal, mert azt hihetik Önről, hogy elvakult állatbarát. Még akkor se, ha valóban az. Természetesen én is erénynek tartom az állatok szeretetét, de sokakban ellenérzést vált ki a háziállatok iránti túlzott elfogultság.
Gyerekeinkkel csak akkor fotózkodjunk, ha tudatosan törekszünk újbóli családalapításra, és nyitottak vagyunk jövendőbelink családjára is. Az unokának sincs helye a profilképen. A hozzá fűződő viszonyunk magánügy. Mindaddig, amíg nem alakítunk ki valakivel szorosabb kapcsolatot, ne szerepeljünk közös fotón szeretteinkkel.

Legyen a fotó aktuális és hiteles

IgazolványképIgazolványképet még akkor se tegyünk fel, ha nincs digitalizálva más fényképünk. Személytelen, elidegenít. Nem alkalmas profilképnek az iskolai tablókép sem, és azokat a képeket is mellőzzük, amelyek nem a jelenlegi állapotában mutatják a fizimiskánkat. Pl. kerüljük a 2 évnél régebben készült képek használatát, illetve azokat is, amelyekhez képest szembetűnő kinézetbeli változáson mentünk át a közelmúltban (elhíztunk, szakállat növesztettünk, pocakot eresztettünk, stb.).

Legyünk őszinték a fényképen

Mosolygó emoticonA profilkép felér egy vallomással. Mosolyogjunk, vagy legyünk durcásak, mindegy, de a grimaszolást kerüljük! A nem őszinte pozőrködés riasztó lehet mások számára. Továbbá, a túlzott elbizakodottság, vagy a túlzásba vitt jókedv, de a depis hangulat, a bánatos arckifejezés is negatívan tud hatni az emberekre. Hagyjuk meg a tizenéveseknek az életunt pózokat! A siker receptje még mindig a mosoly és/vagy a derűs arckifejezés.

Ízlések és pofonok

BarátnőkNem igaz az a tézis, hogy egy csúnyácska barátnő mellett szebbnek látszik az ember. Hogyan fog esni, ha a társkeresők folyton azért könyörögnek majd Önnek, hogy adja meg a mellette álló lány számát? Sajnos nem egyszer megtörtént már társkeresőnkön ez a kínos eset. De igaz lehet ez férfiak esetében is. Ha híresség, vagy egy szívdöglesztő cimboránk mellett feszítünk a képen, könnyen elveszíthetjük a hölgyek érdeklődését magunk iránt.

A fénykép méretezése

NagyítóA túl kis méretű fotón a tekintet könnyen átsiklik. Használja ki a maximális képméretet, illetve vágja meg úgy a profilképet, hogy annak nagy részén Ön legyen látható, és ne a pálmafák uralják a képet. Nagyon gyakori, hogy szobrok mellett fotózkodunk. Ezek a kompozíciók elterelik a figyelmet a lényegről, azaz Önről. Ügyesen komponált képet tegyen ki magáról. Ne csak a feje látszódjon! Legideálisabb a félalakos, teljes ruházatban fotózott ember.

Vállald önmagad!

Kalap és napszemüvegSzemből álljunk az objektív elé, ne oldalról, háttal. Napszemüveg, bukósisak, sapka, kendő nélkül. Próbáljuk nyitva tartania szemünket, mert sokat elárul az emberről a tekintete. A legtöbb első találkozás során leginkább a tekintetünk ragadja meg a másik társkereső figyelmét. Ne rejtsük el őszölő halántékunkat, gyérülő hajunkat, és ne rejtőzzünk hajzuhatagunk mögé.

Zárszó

Köszönöm, hogy végig kitartott a cikk olvasásában, remélem, hogy segítségére lehettem. Bármilyen kérdése, javaslata van a témában, várom/várjuk szíves megkeresését ügyfélszolgálatunkon keresztül!

Biztos vagyok benne, hogy nem mindenki ért maradéktalanul egyet az itt leírtakkal. Gondolataim a saját szakmai tapasztalataimat tükrözik, nem általános érvényű igazságok.

De egy dologról remélhetően azonosan vélekedünk. Nagyon fontos, hogy amikor feltesz magáról egy képet a társkereső oldalon, és „piacra bocsátja” magát, tudatában legyen annak, hogy attól a pillanattól kezdve, hogy elküldi a jelentkezés lapot, nap mint nap száz és száz ember fogja látni Önt számítógépe, mobiltelefonja képernyőjén, és jó eséllyel köztük lesz az a személy is, akire Ön vár. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen fénykép képviseli ebben az ünnepélyes helyzetben a tulajdonosát!

Csaba

A Szívküldi alapítója, a Lélekbúvár oldal párkapcsolati szakértője vagyok. 17 éve foglalkozom online társkereső oldalak működtetésével, és ennek kapcsán párkapcsolati problémák megoldásával. Gyógypedagógusként kiemelt figyelmet fordítok a sérült emberek párkapcsolati nehézségeinek kezelésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Tisztelt Csaba!
  Végigolvastam az ideális profilképről szóló írást, és nagyon tetszett. Köszönöm!
  Elég rég regisztráltam, de mégsem használtam az oldalt, viszont most aktuális lett…
  Remélem találok még okosságokat, hátha én is megtalálom (ha kell; akár kis segítséggel is) azt, akivel pont ellentétek vagyunk mert ő engem akar, én pedig őt.
  Minden jót, szép napokat kívánva tisztelettel:
  Atina

  Válasz
 • Nem a fotó a lényeg, hanem, hogy a nőnek bejön e a férfi arcra vagy sem. Mert szomorú embernek is van társa a világon, nem kell ahhoz a képen pálmafa előtt pózolni, napszemüvegben, vagy trendin pózolni. Hogy az életkörülményünkkel vonzzuk be a másikat.

  Válasz