Fényképes társkereső hirdetés, a sikered kulcsa

Kalap mögé rejtőző hölgy


Minden statisztika, tapasztalat, randiguru, társkereső oldal egybehangzó véleménye az, hogy a fénykép nélküli társkereső hirdetés komolytalanná, hiteltelenné teszi a társkereső személyét, illetve nagymértékben csökkenti az esélyét a társra találásnak.
Így van ez valóban? Nincs menekvés, ki kell magamat plakátolni minden utcasarokra, hogy észrevegyenek? Leáldozott már a jeligés, szöveges újsághirdetések kora?
Az alábbi írásomban erre, a hirdetőinket is megosztó kérdésre keresem a választ.

A társkeresés három ökölszabálya

Mindjárt az elején le is teszem a voksomat, hogy ne hagyjak senkiben kétséget afelől, hogy a Szívküldi társkereső miként gondolkodik erről a kérdésről. (Azután majd vitatkozom egy kicsit magammal.)

  1. Tiszteljük meg a másikat azzal, hogy felé fordítjuk arcunkat – tegyünk fel profilképet magunkról.
  2. Részletesen mutatkozzunk be.
  3. Válaszoljunk minden érdeklődőnek.

Ha sikerül ennek a három feltételnek, íratlan szabálynak megfelelnünk, egyrészt a többiekkel azonos esélyeket kapunk a társkeresésben, másrészt betartjuk azokat a normákat, amelyek betartását a való életben is elvárnak tőlünk, illetve amiket mi is – joggal – várunk el másoktól.


Miután végiggondoltuk, mérlegre tettük az itt elhangzottakat, tudom, hogy máris végigfut rajtunk a társkeresés során szerzett összes rossz tapasztalat emléke, és mindhárom szabályt gyorsan lebontjuk az alábbi érvekkel:

Nem teszek fel fotót, mert nem szeretném, ha a kollégáim, családom is értesülne arról, hogy miben sántikálok. A társkeresés magánügy, szeretném megőrizni az anonimitásomat.

A bemutatkozást hagyjuk az első levélváltások utánra, nem szeretném magamat kiadni boldog-boldogtalannak.

Valóban válaszoljak annak a sok bunkónak is, aki összesen egy telefonszámot küldött át üzenetben, vagy perverz ajánlatokkal bombáz nap mint nap?

A valóság néha felülírja a társkeresés szabályait

Igazuk van. De mégis mérlegre tenném a mit veszíthetek ellenében azt, hogy mit nyerhetek azzal, hogyha nem tartom be vagy épp betartom a fenti ökölszabályokat.

Szemünkbe húzott kalapban, vagy háttal állva a másiknak vajon mennyi esélyünk van rá, hogy észrevegyenek a potenciális partnerek? Senki nem szeret fantomokkal ismerkedni.
Nem igaz, hogy a külső nem számít! Igenis számít. Fontos a tekintet, az arc, a mosoly, fontos, – bár kevésbé – a testalkat, egy jól elcsípett, ránk jellemző mozdulat, amit megörökített a fotós.

A fényképes társkereső hirdetés képes megszemélyesíteni a hirdetőt. Általa, a szó eredeti és átvitt értelmében is arca lesz a profilnak.

A bemutatkozást pedig azért nem szabad elspórolnunk, mert míg a fénykép a külsőnkről adja meg az első élményt, a bemutatkozásban megcsillanthatjuk belső tulajdonságainkat is. Nem kell paraméterlistát közzétenni, lakcímmel, telefonszámmal. Már magunkról vall az is, ha csak egyik kedvenc idézetünket írjuk ki, vagy kikarikírozzuk magunkat, sztorizunk, esetleg kedvenc elfoglaltságainkról, nyári terveinkről beszélünk. Nem önéletrajzot várnak látogatóink a bemutatkozásban. Éppen ezért nem muszáj kitárulkozni.

Hogyan írjunk bemutatkozó szöveget társkereső hirdetésben?

Társkereső bemutatkozásMitől lesz hatásos egy társkereső bemutatkozás?
Mit szabad, mit nem tanácsos és mi az amit tilos leírni?
Hogyan álljunk neki, milyen terjedelemben, tartalommal készítsük el?
Igaz, hogy a jól megírt bemutatkozó szöveg fél siker a társkeresésben? Vagy mindennél többet elárul rólunk egy jól exponált kép?
Olvassa el tanácsainkat!

És végezetül a válaszadási kényszerről is szólnék pár szót. Teljesen együtt érzek azokkal a a társkereső hirdetőimmel, akik rendszeresen elviselni kényszerülnek egyes aberrált „levelezőpartnereik” zaklatását. És megértem azokat is, akik méltóságukon alulinak tartják, hogy egyszavas, telefonszámos levelekre válaszoljanak. Az Ő esetükben hatékony megoldást jelenthet a hallgatás, a passzivitás.

Ugyanakkor nem udvarias gesztus olyasvalaki üzenetét figyelmen kívül hagyni, aki betartva a jó ízlés szabályait, részletesen, szabatosan fogalmazva ír magáról, vagy méltatja az Ön bájait, humorát, fotóját, stb. Azt gondolom, hogy a való életben sem hagyjuk figyelmen kívül, de legalább valamiképp lereagáljuk ha illedelmesen ránk köszönnek, vagy kifejezik tetszésüket irányunkba. Legfeljebb elfordítjuk a fejünket, mintha meg se hallottuk volna. Ez is egyfajta válasz.

Egy társkereső oldalon is meg lehet adni a tiszteletet, a figyelmet a másiknak, és gyakorta élnünk kell az elutasítás gesztusával is. A társkeresőn az ignorálás, a figyelmen kívül hagyás legjobb módja, ha rövid válaszüzenetben teszünk pontot a közös történet végére:

Köszönöm érdeklődésedet, de nem téged kereslek…

Ezzel a válasszal  a legtöbb embernél eredményt lehet elérni, azok pedig akik felhúzzák az orrukat a válaszunkon, esetleg arroganciával, durva szavakkal reagálják le azt, hogy kosarat kaptak, már tényleg nem méltóak a további figyelmünkre.

Miért értékesebb egy fényképes társkereső hirdetés

Miért értékesebb, mint az, amelyik üresen néz vissza ránk? Amelyben általában nincs semmi érdemi infó megadva a hirdetőről? A legtöbb fénykép nélküli profil sajnos, alapos bemutatkozást sem tartalmaz, pedig egy jól megírt szöveggel ellensúlyozható lenne a fénykép hiánya.

Ne feledjük el, hogy egészen a ’90-es évek végéig nem volt más fóruma a társkeresésnek, mint a napi- és hetilapok apróhirdetés oldalainak társkereső rovatai. Amióta léteznek társasági lapok (1800-as évek?), divatban volt a szöveges társkeresés, jeligével.


Még a mai napig is vannak hetilapok, mint például a Nők lapja, ahol vezetnek ilyen rovatot. Tehát, igen is van létjogosultsága ennek a fajta, anonim párkeresésnek, még akkor is, ha az Internet durván felülírta a társkeresési módszereket. De mivel fénykép nem tartozik hozzájuk, a bemutatkozás rendkívül informatív kell, hogy legyen.

A mai 20-30 éves generációknak nem okoz fájdalmat, ha megjelenik róluk egy-két-száz fénykép valamelyik közösségi oldalon. Naponta tesznek közzé magukról szelfiket, amit boldog-boldogtalan megnézhet, lájkolhat, véleményezhet.

A Szívküldi nem egy világra nyíló, harsány közösségi portál.
Hanem egy zárt, csak és kizárólag azonos érdeklődésű emberek, esetünkben, társkeresők által látogatott tematikus oldal. Ahol a rendszer úgy lett kialakítva, hogy a profiloldalon közzétett fotó ne üthessen sebet – ha üt egyáltalán – a személyes terünk védelmi rendszerén. Éppen ezért nem kell attól tartania, hogy a nálunk közzétett fényképével lesz kitapétázva az utca, vagy a közösségi média.

A Szívküldi társkereső oldalon egyenlőre még lehetőség van fénykép nélkül hirdetni, annak ellenére, hogy a legtöbb konkurensnél már csak fényképes társkereső hirdetés adható fel. De tervezzük ennek a korlátozásának a bevezetését.
Mert jogos a kérdés, amit gyakran kapunk hirdetőinktől: amíg Ők meghozzák azt az áldozatot, hogy közzéteszik egyik legféltettebb kincsüket, a fotójukat a többiek előtt, addig mások miért nem élnek ezzel a lehetőséggel? Illetve egyesek miért élnek vissza az arctalanság adta helyzeti előnyükkel?

A fényképes társkereső hirdetés hatékonysága

A Szívküldi társkereső 2018-as statisztikai adatai szerint, a keresési találatok közt megjelenő fényképes hirdetésre, a fénykép nélküli találattal ellentétben kilencszer gyakrabban kíváncsiak a látogatók. Ez konkrét számokban kifejezve annyit jelent, hogy amíg egy fénykép nélküli hirdetést minden kilencedik ember nyit csak meg, addig a fényképpel ellátott profilt kilencen is megtekintik. A kapcsolatfelvételi arány még durvább különbségeket mutat. Amíg a fotó nélküli hirdetőkre átlag minden 140-edik látogató ír csak rá, addig a fényképes társkeresők minden 15. látogatótól kapnak üzenetet.

A számok nem hazudnak. Sajnos hiába vagyunk szuper jó fejek, csinosak, fiatalosak, érdekesek, jól szituáltak, stb., ha láthatatlanok vagyunk a látogatóink számára.

Mindenkit arra biztatok, hogy vetkőzze le félelmeit, és lépjen ki az arctalan tömegből – mindannyiunk érdeke, hogy mielőbb elhagyhassa a társkereső közösséget, egy igazán neki teremtett partnerrel az oldalán.

Milyen az ideális társkereső profilkép?

Vidám vagy szomorú?Olvassa el tanácsainkat a társkereső fotók hatékony alkalmazásáról. Hogyan ugrik meg látogatóinak száma a körültekintően megválasztott portré hatására? Milyen fotókat ne tegyen fel magáról? Mi látszódhat rajta, és mi nem?
Több mint 200 000 fotót moderáltam az elmúlt 17 év során. Megosztom Önnel a tapasztalataimat a témában. részletek

Összegzés

Amióta az emberek nagy része már az Interneten éli élete egy igen jelentős részét, sajnos megváltozott a személyes tér, az intimitás, a diszkréció fogalma.
Elsősorban 50 év feletti társkeresőinknek okoz nehézséget az alkalmazkodás az új világ kihívásaihoz, náluk találjuk a legtöbb fénykép nélkül hirdetést. Partneroldalunk, a Kézcsók is hasonló tapasztalatokról számolt be 50 feletti társkeresőikkel kapcsolatban (náluk nem is regisztrálhatnak fiatalabb hirdetők, épp ezért sok munkájukba kerül meggyőzni társkeresőiket arról, hogy milyen előnyökkel jár a profilkép).

Számukra az a javaslatom, hogy első alkalommal csak olyan fényképet tegyenek fel magukról, amit egy közösségi rendezvényről készült tablón sem szégyellnének. Legyen kevésbé kitárulkozó, kellőképpen komoly – teljes ruházatban, kabátban, pulóverben legyünk rajta, ne kellessük magunkat (hölgyek), ne legyünk borostásak (urak), és legfőképpen: mosolyogjunk!
És miután elkészült rólunk a kép, kérdezzünk meg pár barátunkat, gyerekeinket, unokánkat, hogy szerintük mennyire menő a produkciónk. Ha azt kapjuk, hogy ciki, kezdjük elölről 🙂

Csaba

A Szívküldi alapítója, a Lélekbúvár oldal párkapcsolati szakértője vagyok. 17 éve foglalkozom online társkereső oldalak működtetésével, és ennek kapcsán párkapcsolati problémák megoldásával. Gyógypedagógusként kiemelt figyelmet fordítok a sérült emberek párkapcsolati nehézségeinek kezelésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 hozzászólás

  • Nagyon tetszett az eligazítás a társkereséshez. Köszi

    Válasz