Társkeresés az interneten, élet a társkereső oldalakon

Társkeresés a virtuális térben


Munkatársunk, Kovács Lívia pszichológus, napjaink egyik legidőszerűbb kérdésével foglalkozik jelen írásában, ami szintén egy olvasói levél kapcsán került előtérbe a közelmúltban:

Miben változtak meg a párkeresési szokások az Internetes korszak beköszöntével? Mik a hátrányai, előnyei a Netes randizásnak, ismerkedésnek? Milyen veszélyeket rejt magában az online nyilvánosság?


Az internetes korszak beköszöntével a társkeresési szokások, módszerek is változtak. Azelőtt az emberek leginkább az iskolában, munkahelyen, szórakozóhelyeken ismerkedtek. Továbbá barátok, ismerősök révén, esetleg újsághirdetések alapján. Amióta az informatikai eszközök és az internethasználat a mindennapjaink részét képezik, azóta az Interneten történő párkeresés is elfogadottá, elterjedtté vált.

Az internetes társkeresés előnyei

Vizsgáljuk meg, milyen lehetőségeket, előnyöket rejt az internetes társkeresés!


Az interneten való ismerkedés segítséget jelenthet azoknak, akik túlságosan elfoglaltak a munkájuk miatt, esetleg kistelepülésen élnek, ahol kevés az egyéb ismerkedési lehetőség. Továbbá azoknak is, akik szűk baráti körrel rendelkeznek, visszahúzódók, bátortalanok a kapcsolatteremtés terén.

A földrajzi távolság sem jelent már akadályt, olyan emberek ismerhetik meg ily módon egymást, akik egyébként sohasem találkoztak volna.

Az internetes párkeresés kényelmes és időtakarékos is, hiszen az otthona kényelméből, hangulatától függően mindenki annyi időt szánhat az ismerkedésre, amennyit megengedhet magának. Kényelmes és időtakarékos abban a tekintetben is, hogy rövid idő alatt sok ember kerül a párkereső személy látókörébe, akik közül válogathat saját igényei, elvárásai alapján.

Sok ember számára előnyt jelenthet a világháló nyújtotta személytelenség is, az, hogy nem „szemtől szemben” kapcsolatokban kell helytállniuk. Ebben a személytelenebb térben könnyebben feloldódnak, bátrabban kezdeményezik a kapcsolatfelvételt másokkal. Ezenkívül a visszautasítások közlése és fogadása is érzelemmentesebb az interneten keresztül, mint személyesen.

A zárkózottak, nehezen ismerkedők számára nagy segítséget jelenthet az is, hogy a levelezések, telefon- és videobeszélgetések során fokozatosan, saját tempójukban nyílhatnak meg. Ezentúl pedig a másik féllel ily módon kialakult személyesebb kapcsolat, szimpátia megkönnyítheti, feszélyezetlenebbé teheti a majdan bekövetkező személyes találkozást.

Az online társkeresés buktatói

A fentiekben leírt előnyök mellett számos buktatója is lehet az online ismerkedésnek.

Nagy számban jelennek meg a társkereső oldalakon a hamis profillal rendelkezők, a kalandorok. De ha a valódi személyiségükkel jelentkeznek is be az emberek, abban az esetben is gyakran előfordul, hogy jobb színben tüntetik fel magukat a valóságosnál, és elhallgatják a kevésbé előnyös információkat magukkal kapcsolatban. Sokan a szándékaikat illetően sem őszinték. Azt sugallják, hogy hosszú távú párkapcsolatot keresnek, de valójában alkalmi partnerre vadásznak.

Az Internet nyújtotta személytelenség miatt sokan gátlástalanná válnak, olyan dolgokat is megengednek maguknak, amiket a személyes térben nem tennének.

Mindezek következtében a komoly szándékkal rendelkező, őszinte társkeresők gyakran élhetnek át csalódást, gyakran érezhetik magukat becsapottnak, megalázottnak.

Nehézséget jelenthet az is, ha túl sokáig elhúzódik az online ismerkedési folyamat, és nem kerül sor a személyes találkozásra valakivel, aki már szimpatikussá vált. A virtuális kapcsolattartás során ugyanis előfordulhat, hogy nem reális kép alakul ki a felekben egymásról, mivel általában csak a pozitív oldalát látják a másiknak. Hiszen a leveleket átgondoltan lehet megfogalmazni, a telefon- és videobeszélgetéseket akkorra lehet időzíteni, amikor a legjobb formájukat tudják nyújtani. A személyes találkozásnál aztán gyakran kiderül, hogy a valóság mást mutat, mint a kialakult fantáziakép, és elkerülhetetlen lesz a csalódás.

Említettük az előnyök között, hogy a földrajzi távolság már nem jelent akadályt az ismerkedésben. Ugyanakkor problémát is okozhat, hiszen megnehezíti az esetleges későbbi személyes kapcsolattartást.


Sokan tartanak a személyes adataikkal, fotóikkal való visszaéléstől is, amiket megosztanak magukról az internetes társkereső oldalakon.

Tanácsaim a Szívküldi társkeresőinek

Az előzőekben tehát láthattuk az Interneten való ismerkedésben rejlő lehetőségeket és nehézségeket. Milyen módon lehet tehát élni ezzel a társkeresési módszerrel úgy, hogy az lehetőleg eredményes legyen, és hogy minél kevesebb negatív tapasztalatot és megterhelő érzelmet éljünk át ezzel kapcsolatban?

Mindenekelőtt érdemes tájékozódni az online ismerkedés mikéntjéről, arról, hogy személy szerint számunkra milyen előnyöket és nehézségeket rejthet. Valamint érdemes előzetes információkat gyűjteni az egyes társkereső oldalakról, és csak azokon regisztrálni, amelyeket teljesen megbízhatónak, és az igényeink alapján megfelelőnek ítélünk.

Lelki egyensúlyunk megőrzése érdekében fontos lehet, hogy reális és nem túlzott elvárásokkal igyekezzünk fogadni és kezdeményezni a kapcsolatokat. Ezenkívül fontos, hogy próbáljunk meg felkészülni a valótlan információkra, az esetleges kudarcokra és csalódásokra.

Célravezető, ha magunkról is valós közléseket teszünk kezdetektől fogva, hiszen később úgyis mindenre fény derülne, és így sok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat és a másik felet is.

Ha kialakul a kölcsönös szimpátia valakivel az első levélváltások alkalmával, akkor hasznos lehet a kapcsolattartást fokozatosan egyre személyesebb síkra terelni. Tehát a levelezés mellett telefonos- és videobeszélgetéseket folytatni, majd személyes találkozót szervezni. Hiszen ezek révén egyre pontosabb, hitelesebb információkhoz juthatunk a másik személyről. Az intimitás, a másik személyhez való valódi közelség érzése csak a személyes kapcsolat során teremthető meg.

A kezdeti személyes találkozásokat célszerű semleges, biztonságos helyszínre szervezni. Ilyen helyszín lehet egy kávézó, egy étterem, egy park vagy egy mozi és egy színház.

A személyes találkozást követően már minden aszerint alakul, ahogy a hagyományos ismerkedési módszerek esetén.

Ha komolyabbra fordul és elmélyülni látszik a kapcsolat két internetes társkereső személy között, akkor fontos lehet, hogy töröljék az adatlapjukat a társkereső oldalakról. Ha nem teszik meg, megrendülhet az egymásba vetett bizalom, ennek következtében pedig sérülhet formálódó párkapcsolatuk.

Kovács Lívia

Pszichológus kollégánk a Lélekbúvár Tanácsadás rovatának állandó szakértője. Elsősorban párkapcsolati kérdésekben fordulnak hozzá látogatóink. Mély szakmaiságot tükröző látásmódja, ugyanakkor gyakorlatias hozzáállása miatt igen közkedveltek írásai.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 hozzászólás

 • A hirdetés amit feladtam legalább őszinte,mert különben házas lennék gyermekeim esetleg unokáim is lennének.A hirdetésekben amit leírnak nem tudom meg érteni,hogy mindenki pedáns takarékos szeretetre méltó STB..STB..minta ember akkor mit keres itt.A hirdetésemet egy ember értette meg és úgy fogta fel ahogy és aminek szántam. Sanyi.

  Válasz
  • A lehetőséget megadom magamnak hogy esetleg megtalálom azt a férfit aki boldognak szeretne látni, annak ellenére hogy nem vagyok minta ember. Liza

   Válasz
 • Én csak azt szeretném elmondani én már nem bízzok a társkereső oldalakban hiteltelen. Mert ugye miről szól az egész. Mindenki feltesz képeket magáról és várja a csodát. És ami furcsa számomra már aki válaszol ami nagyon ritka véleményt alkot a másikról. Persze ezek nem olyan kedves hozzászólások. Szerintem a társkereső oldalakon ritkán születnek komoly kapcsolatok persze mondani bármit lehet. Nem megbántás a nők részere de érdekes hogy az adatlapon csak jó szerepel minden tökéletes? Hát ezek a meglepő dolgok de van más is ez a kép alapján történő választás nem ez a megoldás. Amit én tudnák javasolni egy programot össze jövetelt ahol élőben látnák egymást micsoda buli lenne.

  Válasz