Szerelem első látásra. Valóban létezik

Szerelmes pár


Valóban létezik szerelem első látásra? Vagy csak a hormonok játszanak velünk? Lehet, hogy csak az emlékezetünk szépíti meg az egymásra-találásunkat, az első találkozás élményét, és nem is létezik szerelem első látásra. Igyekszünk írásunkban fényt deríteni erre a titokzatos érzésre, ami majdnem minden embert hatalmába kerít legalább egyszer élete során.

A szerelem bűvöletében

2018 végén a Szívküldi társkereső oldal felmérést végzett társkereső hirdetői körében, amelyben arra kereste a választ, hogy velük megesett-e már, hogy első látásra egymásba szerettek? Viszonozták-e egymás érzéseit azonnal, vagy időbe telt mire egymásra hangolódtak?

A közelmúltban szerelembe esett nők 52%-a, míg a férfiak 63%-a arról számolt be, hogy az utóbbi 5 évben megtörtént velük is, hogy első látásra beleszerettek valakibe. Mindkét nem kb. 30%-a jelezte, hogy párja is ugyanezt a katarktikus élményt élte meg vele kapcsolatban.


Többen arról számoltak be, hogy amikor megpillantották a választottjuk fényképét a társkereső oldalon, már akkor hatalmába kerítette őket valami különös izgalom. És amikor megtörtént az első randevú, akkor tovább fokozódott ez a gyötrő, émelyítő, de ugyanakkor édes, megrészegítő érzés.

Egyik társkereső hirdetőnk nagyon érzékletesen írta le szerelembe esésük történetét:

Amikor megláttam Imolát a Szívküldin, a szeplős arcát, göndör haját, zavart mosolyát, rögtön éreztem, hogy végem van, még ma látnom kell, mert ha elvesztem, ha eltűnik előlem, beleőrülök. Azonnal írtam neki, majd képcserék, és néhány levélváltást követően egy hétre az egymásra találás után megláttam Őt élőben. Létezik elcsukló hangú írás? 🙂 Na most ez olyan lesz. Mikor esetlenül megérintettem, és ráköszöntem bénán, hogy ‘Helló, Zsombi vagyok, tudod a …’, na akkor láttam meg, hogy könnyes kicsit a szeme. Ennyi. 5 éve együtt vagyunk. Minden nap imádom. De már soha nem fogjuk tudni annyira szeretni egymást, mint azon az első napon.

A szerelem bűvöletében élni minden földi jónál mámorítóbb. Valóságos kábítószer.

Nem lehet, hogy a testünk tényleg valamilyen kábítószert termel olyankor, amikor úgy érezzük, hogy életünk legnagyobb szerelmével állunk szemben?

A szerelem első látásra kémiája

Tudósok már több ízben igazolták, hogy aki szerelmes, vagy óriási érzelmi vihart él át, annak agyában kémiai reakciók zajlanak le – többek közt dopamin és szerotonin termelődik, amelyek hatása hasonlít egy kissé a heroinéhoz.


Ezeknek a vegyi anyagoknak köszönhetően érezhetjük az azonnali szoros kötődést valakihez, és mindaddig, amíg az agyunk érzékeli ezt a fajta kötődést, mindaddig üzemel a gyártósor, és pumpálja az örömhormonokat a szervezetünkbe.

Elvakult materialista olvasóinknak ajánlom, hogy tanulmányozzák Dr. Arató Mihály agykutató pszichiáter munkásságát, aki élete során behatóan tanulmányozta a szerelem biokémiáját. Egyik – rá hivatkozó, gimnazista diákok által készített tudományos igényű – írásban olvashatjuk, hogy a szerelemkoktélnak melyek az összetevői:

  1. Fenil-etil-amin (PEA)
  2. Oxytocin (szerelemhormon)
  3. Endorfinok (boldogsághormonok)
  4. Dopamin

Kérem olvasóimat, hogy ne próbálkozzanak otthoni körülmények között az előállításukkal. Bízzuk a szervezetünkre a termelést! 🙂

Az idő mindent megszépít

A Groningeni Egyetem kutatói által készített 2017. évi tanulmány rámutatott arra, hogy a szerelem első pillantásra valójában nem más, mint „pozitív illúzió”, amit idővel a párok teremtenek maguk körül. Ez az illúzió kapcsolataik folyamán arra ösztönzi őket, hogy újra átéljék a kezdeti élményeket, amely érzések újra és újra egyesítik őket. Ez az illúzió folyamatosan növekedik az idő múlásával, és  szép lassan átformálja a régmúlt idők eseményeit. Ez az az érzés, vagy történet, ami értelmet és egyediséget ad a kapcsolatnak.

Lehet, hogy nem kellene tudományos cikkeket olvasgatnunk, és boldogabb lenne az életünk.

Én ugyanis szentül meg vagyok győződve róla, hogy az általam egyszer megélt szerelem első látásra élmény, amely csak rá 6 évre fordult párkapcsolatba, semmivel nem lett több, mint akkor volt, abban a szent pillanatban. Nem etetgetjük, mint egy házi kedvencet, jól megvan az emlékeink közt, és nem arra építettük rá a szerelmünket.

.. és albumokba rendez

Az az élmény egy önálló „fénykép” az albumban, pontosabban: egyedüli fénykép a „Szerelem első látásra” albumban. Majd idővel születtek sorban újabb és újabb albumok is, és születnek ma is szép sorjában, 25 év óta.
Mindet ki-kinyitogatjuk, de kapcsolatunk fenntartására az erőt nem belőlük merítjük.

(Egy külön írásban foglalkozom majd azzal a kérdéssel is, hogy hosszútávra tervező párok miként tudják fenntartani egymás iránti vonzalmukat, szerelmüket, szeretetüket akár évtizedeken keresztül pótszerek igénybevétele nélkül is.)

Ön szerint létezik szerelem első látásra?

Kérjük, hogy az alábbi egyszerű kérdőívben válaszoljon erre a kérdésre őszintén, anonim módon. A válasz megadása után láthatja majd, hogy másoknak mi volt a véleménye. Kellő számú vélemény beérkezését követően egy újabb írásban feldolgozzuk majd a felmérés eredményeit. Köszönjük!

Ön szerint létezik szerelem első látásra?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Csaba

A Szívküldi alapítója, a Lélekbúvár oldal párkapcsolati szakértője vagyok. 17 éve foglalkozom online társkereső oldalak működtetésével, és ennek kapcsán párkapcsolati problémák megoldásával. Gyógypedagógusként kiemelt figyelmet fordítok a sérült emberek párkapcsolati nehézségeinek kezelésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük